
Hyödynnä kaappiin jääneet hillot ‒ 4 makeaa reseptiä
Kurkistapa, mitä kuuluu hillohyllyllesi. Avattujen purkkien sisältö on nyt hyvä tarkistaa ja ryhtyä loihtimaan hilloisia herkkuja.Pakastimen tyhjennys kuuluu monilla kevätrutiineihin ennen seuraavaa satokautta. Yhtä hyvä tapa on käydä hillohylly läpi samalla ajatuksella. Varmista, onko tuote vielä kunnossa ja pistä se kiertoon herkullisessa muodossa.
Sekoita hilloja maustamattoman aamiaisjugurtin tai -rahkan joukkoon, käytä kakkujen, kääretorttujen ja pikkuleipien täytteeksi tai järjestä kunnon lettukestit.
Pappilan hätävara on jälkiruoka tai kahvipöydän tarjottava, jonka perinteet liittyvät oletettavasti yllätysvieraisiin, joiden kestitsemiseen ei ollut varauduttu. Siispä kätevä emäntä keräsi keksipurnukan murut tai kahvikakun rippeet, vaahdotti kerman, avasi hillopurkin ja latoi aineksia kerroksittain kulhoon. Hätävaran rakennuskaavoja on yhtä monta kuin tekijää. Tänä päivänä yllätysvieraat ovat harvinaistuneet, mutta idea toimii loistavasti hävikinestoreseptinä.
Leivitetyt, paistetut juustopihvit ovat retroherkku ja suosittuja lihattomana leikevaihtoehtona tai pikkunaposteltavina. Resepti sopii melkeinpä mihin tahansa kovaan juustoon emmentaalista halloumiin. Brie- tai camembertjuustosta syntyy paneroimalla ja paistamalla herkullisesti valuva jälkiruoka, joka syödään hillon kera. Kokeilepa samaa perinteisellä suomalaisella kotijuustolla. Pyöräytä juustopalat kananmunassa ja makeissa kandikeksimuruissa, paista ja nauti vaikkapa aromikkaan mustaherukkahillon kera.
Itsetehty jäätelökakku on juhlava K-18-jälkiruoka. Parhaiten jäätelöön sopii hillo, jossa on jäljellä hedelmän tai marjan paloja – niistä tulee kivat sattumat herkkuun. Omenaisen version makumaailmaan istuu täydellisesti ranskalainen omenaviina, calvados, joka aromin lisäksi parantaa jäätelön rakennetta.
Linzin kaupungin mukaan nimetty Linzin torttu kuuluu itävaltalaisiin klassikkoleivonnaisiin, jolla on pitkät perinteet. Sen resepti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1718 ilmestyneessä keittokirjassa.
Taikinaristikoin koristeltu torttu jatkoi maailmanvalloitusta muualle Eurooppaan Tonavan kauppareittejä pitkin. Se saavutti suuren suosion yläluokan piireissä, sillä torttuun tarvittiin kalliita raaka-aineita – voita, jauhoja, manteleita, sokeria ja sitruunaa. Taikinaan käytettiin myös arvokkaita mausteita, kuten kanelia, neilikkaa, muskottipähkinää ja kardemummaa. Täytteeksi sujautettiin erilaisia hedelmiä tai marjoja. Kuten aina, tästäkin tortusta on olemassa lukuisia erilaisia variaatioita.
Puolukkainen pappilan hätävara
4 annosta
- Ainekset
- 8–10 kpl (noin 100 g) kauralastuja
- 3–5 minimarenkia
- 1 prk (2 dl) kuohukermaa
- 2 tl vanilliinisokeria
- 2–3 dl puolukkahilloa
- Lisäksi
- ½ dl puolukoita
Valmistusohje
Rouhi keksit ja marengit keittiöveitsellä pieniksi paloiksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vanilliinisokerilla. Notkista puolukkahillo.
Lado aineksia kerroksittain lasikulhoon tai annosmaljoihin.
Koristele puolukoilla sekä keksi- ja marenkimuruilla.
Nosta jälkiruokamaljat hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.
Keksimurupaneroinnilla ja paistamalla saat kotijuustosta syntisen hyvän jälkiruuan. Nautitaan lempihillon kera. Kuva: Jarkko SirkiäKeksipaneroitu kotijuustojälkiruoka
4 annosta
- Ainekset
- 1 pkt (250 g) kotijuustoa
- 4–5 kandisokerikeksiä
- 1 kananmuna
- Paistamiseen
- voita
- Lisäksi
- noin 1 dl mustaherukkahilloa tai -hyytelöä
Valmistusohje
Valuta juusto ja kuivaa pinnat huolellisesti talouspaperilla painellen. Leikkaa juusto neljään palaan.
Riko muna yhdelle lautaselle ja vatkaa rakenne rikki.
Murskaa keksit tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimen avulla. Kumoa murut toiselle lautaselle.
Kasta juustoviipaleet ensin munaseokseen ja kierittele ne sitten keksimuruissa. Paista juustoviipaleet voissa miedolla lämmöllä joka puolelta ruskeiksi ja rapeiksi.
Leikkaa neliöt keskeltä vinosti halki ja annostele kaksi palaa ruokailijaa kohden. Tarjoa lämpiminä herukkahillon kera.
Omenahillo-jäätelökakku
8 annosta
- Ainekset
- 1 prk (0,33 l) kuohukermaa
- 1 tlk (397 g) makeutettua kondensoitua maitoa
- noin 2½ dl omenahilloa
- 2 rkl calvadosia
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- ½ tl kanelia
- Koristeeksi
- valmista kinuskikastiketta
- kuivattuja omenarenkaita
- paahdettuja mantelilastuja
Valmistusohje
Mittaa kulhoon kuohukerma ja kondensoitu maito. Vatkaa yleiskoneella tai sähkövatkaimella, kunnes seos on selvästi paksuuntunut, vähintään 5 minuuttia.
Sekoita omenahilloon calvados, kardemumma, vaniljasokeri ja kaneli. Kääntele hillo huolettomasti kermaseokseen siten, että seokseen jää hilloraitoja.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus 1,2 litraa) tuorekelmulla niin, että se peittää pohjan ja reunat ja jää reilusti reunojen yli. Kaada jäätelöseos vuokaan. Taittele kelmut jäätelömassan suojaksi. Nosta vuoka pakastimeen ja anna kakun jäätyä ainakin viiden tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään.
Ota jäätelökakku jääkaapin puolelle pehmenemään vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta nostamalla tuorekelmuista. Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista kelmut ja koristele kakku.
Vadelmahilloa pursuava Linzin torttu edustaa itävaltalaista leivonnaisperinnettä. Kuva: Jarkko SirkiäLinzin torttu
12 palaa
- Ainekset
- 200 g voita
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 dl sokeria
- 150 g mantelijauhetta
- ½ dl korppujauhoja
- 2 rkl sitruunamehua
- 2 tl sitruunankuoriraastetta
- 2 tl appelsiininkuoriraastetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl vaniljasokeria
- ¼ tl neilikkaa
- 2 kananmunaa
- Täyte
- noin 4 dl kiinteää vadelmahilloa
- Pinnalle
- tomusokeria
Valmistusohje
Sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon kaikki taikinan ainekset lukuun ottamatta yhtä valkuaista, joka käytetään tortun voiteluun. Muotoile taikina palloksi ja nosta se jääkaappiin noin tunniksi.
Kauli tai painele ¾ taikinasta voidellun piirakka- tai irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä vadelmahillo pohjalle.
Kauli loppu taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä.
Leikkaa taikina veitsellä tai taikinapyörällä parin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Nosta taikina leikkuulaudan päällä hetkeksi kylmään, jotta suikaleita on helppo käsitellä.
Asettele suikaleet ristikoksi tortun päälle ja voitele valkuaisella.
Paista torttua 175-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Anna tortun jäähtyä vuoassa.
Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kera.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





