Ajankohtaista kekriä voi viettää herkuttelemalla metsän antimilla sekä perinteisillä alatoopilla, makkaroilla ja uunijuustoilla – kasviksilla keventäen
Maa- ja kotitalousnaiset tuo kekriviikoilla sadonkorjuujuhlaa esiin ruokakursseillaan sekä kouluissa.Maa- ja kotitalousnaiset kannustaa suomalaisia viettämään lokakuussa, erityisesti viikoilla 40 ja 41, kekriä. Huomion saavat erityisesti ilmastoystävällinen lähiruoka, monimuotoiset maisemat, vastuullinen yritystoiminta ja yhteisöllisyys.
Kekrin aikaan juhlistetaan sadonkorjuuta, osoitetaan arvostusta lähiruualle ja vaalitaan kotimaista ruokakulttuuria.
Perinteisiin kekriruokiin kuuluvat muun muassa alatoopi, makkarat ja uunijuustot.
”Uuden ajan kekrissä voi nostaa kunniapaikalle vaikkapa syksyn runsaan kasvis-, marja-, ja hedelmäsadon. Myös liharuokia voi keventää lisäämällä kasviksia. Lisäksi niissä kannattaa hyödyntää ruhon halvempia osia ja suosia erityisesti luonnonlaidunlihaa. Myös kotimainen kala ja syksyisen sienimetsän antimet ovat hyvää tarjottavaa kekrinä”, Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin vinkkaa tiedotteessa.
Kahden kekriviikon aikana eri puolilla Suomea järjestetään kekriaiheisia ruokakursseja ja tuodaan sadonkorjuun teemaa esiin kouluissa ja päiväkodeissa.
Maa- ja kotitalousnaisten some-kanavilla pyörii live-lähetyksiä, joissa ruokaneuvonnan asiantuntijat kokkailevat kauden herkkuja pakallisin painotuksin eri puolilla Suomea. Ensimmäinen live-video tulee Itä-Suomesta tiistaina 5.10. klo 13 Maa- ja kotitalousnaisten Facebook-kanavalla.
Kekri on perinteinen suomalainen syysjuhla. Ennen vanhaan sen aika koitti, kun karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät saatu laariin, juurekset maakuoppaan ja syysteurastukset valmiiksi.
Oli oikea aika tehdä irtiotto arjesta ja herkutella hyvässä seurassa uuden sadon antimilla. Kekrin aika alkaa mikkelinpäivänä ja jatkuu pyhäinpäivään saakka. Lokakuu on siis kokonaan kekrisesonkia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

