Jogurtti on monikäyttöistä kuin ketsuppi – näin teet sitä itse
Jogurtilla höystetyt ruuat sopivat kesähelteille, kirjoittaa Henrik Hohteri.
Jos jääkaapista löytyy maustamatonta jogurttia, siitä on hyvä alkaa rakentaa kesäistä ateriaa. Kuva: Viestimedian arkistoMaustamattoman luonnonjogurtin käyttökohteet ovat kotitaloudessani laajentuneet hiipien, mutta vääjäämättä. Tilanne on jo siinä pisteessä, että jogurtti saattaa olla ruoilleni yleisempi kastike kuin ketsuppi, sinappi, chili- ja soijakastike yhteen laskettuna. Miten tähän on tultu?
Aluksi jogurtti kuului vain aamupalaan. Sitä käytettiin hedelmien ja myslin kyytipoikana. Aamupalan ohella sama yhdistelmä sopii välipalaksi.
Joskus huomasin, että jogurtti pehmentää kivasti sitruunasta tai etikasta kirpeää salaatinkastiketta. Pitkään olen viilentänyt valkoisella ihmeaineella myös uunijuureksia.
Olisiko ollut joku kesä, kun jogurtin käyttö lähti täysin lapasesta. Helteellä ei tee kauheasti mieli kuumia ruokia. Jogurtti osoittautui hyväksi peruspalikaksi nopeiden kylmien ruokien koostamisessa.
Resepti on yksinkertainen, ja sitä voi muunnella loputtomasti. Perunaa tai pastaa, jotain tuoreita vihanneksia, jokin proteiiniosa, jokin hapan elementti, kuten maustekurkku, sitruuna, tomaatti tai etikka. Öljyä. Ehkä yrttejä mausteeksi, jos ehtii. Ja jogurttia.
Hauskinta on, että jogurttia voi tehdä itse. Maito kuumennetaan hetkeksi kiehumispisteeseen, ja annetaan sen viilentyä 42-asteiseksi. Lämpötila on sellainen, että (puhtaita) sormia voi juuri ja juuri uitella mukavasti ilman että polttelee. Aloittelija käyttäköön lämpömittaria.
Sekaan laitetaan siemeneksi litraan ruokalusikallinen jogurttia. Siihen käy mikä tahansa kaupan jogurtti. Sitten sopivasti jäähtynyt maito yritetään pitää lämpimänä yön yli. Astian voi kääriä esimerkiksi pannumyssyyn tai villahuopaan ja laittaa styroksiseen kylmälaukkuun yön yli. Seuraavana aamuna tuote laitetaan jääkaappiin toivoen, ettei siitä tullut vahingossa viiliä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







