Karpaloita, kinuskia ja suolapähkinärouhetta
Puolukasta ja karpalosta voi loihtia hienostuneita jälkiruokia ja leivonnaisia. Kirpeän karpalon seuraan sopii kuohukermasta ja fariinisokerista keitetty kinuski. Juhlava jälkiruoka syntyy, kun vispipuuroon lisää kermavaahtoa ja rapeaa kauramurua.Puolukka ja karpalo tuovat syksyyn makua ja väriä. Marjoja voi nauttia sellaisenaan, tehdä jälkiruokia ja leivonnaisia, säilöä survoksena ja hillona tai pakastaa kokonaisena.
Puolukkapirtelö on terveellinen aamujuoma, johon voi yhdistää kauraleseitä, maitoa, banaania ja hunajaa.
Puolukka ja ruis ovat kautta aikojen olleet maukas ja terveellinen yhdistelmä. Mummoni haudutti ruis-puolukkapuuroa yön yli uunin jälkilämmössä. Oma puolukkapuuroni valmistuu nopeasti ruishiutaleista.
Karpalokupit
8 annosta
100 g voita
1/2 dl sokeria tai fariinisokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaurahiutaleita
3 rkl suolapähkinärouhetta
Karpalokinuskitäyte
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
noin 3 dl karpaloita
Vaniljatäyte
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
suolapähkinärouhetta
Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Nypi sekaan muut ainekset. Taputtele taikina kahdeksan muffinivuoan pohjalle ja reunoille. Pyöritä foliopalasta rengas ja laita se taikinapohjalle estämään reunojen laskun paiston aikana. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Kuumenna kerma ja fariinisokeri. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää karpalot. Jäähdytä. Lusikoi jäähtyneisiin kuppeihin rahkaa ja karpalokinuskia. Koristele suolapähkinärouheella.
Vinkki: Tee kinuskia kaksinkertainen annos ja tarjoa pelkkiä täytteitä jälkiruokana.
Puolukkapirtelö
3 annosta
2 dl maitoa
1/2 dl kauraleseitä
1 kypsä banaani
3 dl puolukoita
1 rkl juoksevaa hunajaa
Anna leseiden turvota maidossa 10–15 minuuttia. Lisää loput ainekset. Sekoita tasaiseksi juomaksi sauvasekoittimella.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

