Runsaskolesterolinen ruoka ei lisännyt tutkimuksessa infarktiriskiä
Itä-Suomen yliopiston pitkäaikaisessa seurannassa oli yli tuhat miestä.
Edes päivittäinen kananmunan syönti ei vaikuttanut tutkimuksessa infarktiriskiin. Kuva: Kari SalonenKohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta ei ole tuoreen tutkimuksen mukaan yhteydessä suurentuneeseen sydäninfarktin riskiin.
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski ei näyttäisi lisääntyvän edes heillä, joilla perinnöllisen alttiuden vuoksi ravinnon kolesteroli vaikuttaa enemmän veren kolesterolipitoisuuteen. Riskiin ei näytä vaikuttavan edes päivittäinen kananmunan syönti.
Tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 selvitettiin 1 032 miehen ravitsemustottumukset. Miesten ikä oli 42–60 vuotta, eikä heillä ollut sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa.
21 vuotta kestäneen seurannan aikana 230 miestä sai sydäninfarktin.
Tulokset on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
