
Parhaat omenareseptit syksyyn: Näitä kannattaa kokeilla!
Omena yllättää monipuolisuudellaan. Lisää omenalohkoja pääruokaan, raasta rieskataikinaan, viipaloi piirakkapohjalle tai pakasta talven leivonnaisiin. Kotimaisia omenoita kannattaa rouskutella sellaisenaan välipalaksi.Omenapiirakka on suosituin syysleivonnainen. Paras piirakka syntyy hapokkaasta ja kiinteästä omenalajikkeesta.
Kotipuutarhan omenoiden koko vaihtelee hyvin paljon. Ohjeissa olevat omenoiden kappalemäärät ovat suuntaa antavia. Pieniä tarvitaan useampi kappale. Omenoita ei tarvitse kuoria, ainoastaan kolhut ja huonot kohdat leikataan pois.
Tällä kertaa omenapiirakka leivotaan kakkumaisen korkeaksi leivonnaiseksi. Kookoshiutaleet antavat pohjaan oman makulisänsä. Pinta saa lopuksi toscamaisen kuorrutteen kookoshiutaleista. Vaniljajäätelö tai -kastike viimeistelee piirakka-annoksen.
Leivinjauheella kohotettavat rieskaset ovat nopeita välipaloja. Omenaraaste antaa mehevyyttä ja kosteutta rieskoihin. Lämpimän pikkurieskan päälle sipaistaan omenavoita. Huoneenlämpöisen voi tai voi-kasviöljyseoksen joukkoon vatkataan omenahilloa. Mausteeksi ripaus sitruunamehua ja halutessasi voit lisätä vielä kanelia. Omenavoi maistuu paahtoleivän, korpun tai rieskan päällä.
Omenoita säilöön talveksi
Pakasta myöhäiset omenalajikkeet lohkoina tai viipaleina. Pyöräytä lohkot kauttaaltaan suolavedessä, jotta väri säilyy. Keitä 2,5 dl vettä ja lisää ½ tl suolaa. Jäähdytä ja kasta lohkot suolavedessä. Pakasta lohkot leivinpaperin päällä pellillä ja pussita jäätyneinä. Irtonaiset lohkot on helppo levittää piirakan päälle.
Jotta omenat säilyisivät mahdollisimman pitkään, poimi ne varovasti ja kääri yksitellen paperiin. Pakkaa ilmavaan laatikkoon tai koriin, jotta kosteus ei tiivisty. Paras säilytyslämpötila on +1–+3 astetta.
Porkkanat ja omenat eivät sovi samaan varastoon. Porkkana muuttuu kitkeräksi omenoiden erittämän etyleenikaasun vuoksi. Myös peruna, kaalit, kurkku sekä salaatit on hyvä sijoittaa erilleen omenoista.
Omena sopii myös juustokeittoon. Varsinkin sinihomejuusto ja hapokas omena ovat keitossa hyvä pari. Keiton voi soseuttaa tasaiseksi. Jos omenat leikkaa pienen pieniksi kuutioiksi, keitto maistuu soseuttamatta.
Omena mehevöittää broileripadan. Pataan voi käyttää broilerista eri osia maustettuna tai maustamattomana. Ennen yleinen koipireisipala on jäänyt vähemmälle käytölle nopeiden suikaleiden ja paistileikkeiden tultua markkinoille. Haudutusliemestä syntyy maukas kastike. Padan kanssa maistuvat keitetyt perunat, riisi tai ohra.
Omenarieskaset
12 kpl
- Ainekset
- 1 rkl leivinjauhetta
- 4 dl sämpyläjauhoja
- ½ tl suolaa
- 1 dl omenaraastetta
- 2 dl emmental juustoraastetta
- 75 g voita sulatettuna
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
Valmistusohje
Yhdistä kuivat aineet sekä omena- ja juustoraaste. Lisää voisula ja kermaviili. Sekoita nopeasti, ettei taikina sitkisty.
Taputtele leivinpaperille jauhojen avulla 12 pyöreää pikkurieskaa. Pistele haarukalla.
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tarjoa omenavoin kera.
Omenavoi
- Ainekset
- 100 g huoneenlämpöistä voita tai voi-kasviöljylevitettä
- 1 dl huoneenlämpöistä omenahilloa
- 1 tl sitruunamehua
- (1 tl kanelia)
Valmistusohje
Vatkaa pehmeän voin joukkoon omenahillo ja sitruunamehu. Tarjoa rieskasten tai paahtoleivän päällä.
Omenainen broileripata
4 annosta
- Ainekset
- 4 kpl broilerin koipireisipaloja
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria rouheena
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 rkl voita
- 5 dl omenatäysmehua
- 1 kanaliemikuutio
- Kastike
- 2 dl haudutuslientä
- 1 dl ruokakermaa
- 1 rkl vehnäjauhoja
- ½ tl currya
- 2–3 hapanta omenaa lohkoina
- ½ dl persiljaa hienonnettuna
Valmistusohje
Mausta broileripalat ja paista voissa pannulla tai padassa kauttaaltaan kauniin värisiksi.
Kaada pataan mehu ja lisää murennettu liemikuutio. Hauduta miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia.
Nosta palat padasta. Siivilöi haudutusliemi eri kulhoon ja sekoita joukkoon kerma, vehnäjauhot ja curry. Kaada liemi pataan.
Lisää omenalohkot ja broileripalat. Anna kiehua, kunnes omenalohkot ovat pehmeitä. Viimeistele persiljasilpulla.
Pataan voi käyttää myös valmiiksi maustettuja koipireisipaloja.
Kookoskuorrutus antaa kakkumaisen muhkealle omenapiirakalle suussasulavan loppusilauksen. Kuva: Carolina HusuKookos-omenapiirakka
10 annosta
- Ainekset
- 2 dl sokeria
- 3 munaa
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kookoshiutaleita
- 1 dl perunajauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- ½ tl kardemummaa
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 150 g voita
- Päälle
- 5 dl happamia omenaviipaleita
- 2 rkl siirappia
- Kuorrutus
- 100 g voita
- 1 dl (kookos)sokeria
- 80 g (2½ dl) kookoshiutaleita
- 2 rkl maitoa
- 2 rkl vehnäjauhoja
- Tarjoiluun
- vaniljajäätelöä tai -kastiketta
Valmistusohje
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi. Sekoita joukkoon jogurtti ja sulatettu voi. Levitä voideltuun, noin 28 cm, piirakkavuokaan.
Levitä omenaviipaleet taikinan päälle. Valuta siirappia omenoille.
Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 25 minuuttia.
Kiehauta kuorrutteen ainekset ja levitä omenaviipaleiden päälle.
Kypsennä vielä 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Basilika ja sinihomejuustomuru viimeistelevät omenaisesta juustokeitosta maistuvan alkukeiton. Kuva: Carolina HusuOmenainen juustokeitto
6 annosta
- Ainekset
- 1 sipuli
- 2 (noin 350 g) isoa omenaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 2 rkl voita
- 1 tl currya
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1 l vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 100 g sinihomejuustoa
- 2 dl ruokakermaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- ½ dl tuoretta basilikaa
Valmistusohje
Leikkaa sipuli, omenat ja valkosipulit pieniksi kuutioiksi. Hauduta ne voissa pehmeiksi kattilan pohjalla. Mausta currylla.
Sekoita jauhot veteen ja lisää kattilaan. Murenna liemikuutio joukkoon. Keitä muutama minuutti, jotta jauhot kypsyvät.
Mausta murennetulla juustolla, ruokakermalla, pippurilla ja basilikalla. Kuumenna keitto.
Keiton voi myös soseuttaa tasaiseksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







