Keittiömestarin vinkit: Näin säästät rahaa ja hermoja jouluna
Reseptien noudattaminen ja suunnitelmallisuus vievät pitkälle.Moni saattaa stressata jouluruokien valmistamista. Stressiä sekä turhaa hävikkiä voi säästää suunnittelemalla ruoan valmistusta jo etukäteen.
Sähkön hinta sekä ruoan noussut hinta ovat puhuttaneet tänä vuonna paljon. Kustannuksissa pystyy säästämään esimerkiksi uunia tehokkaasti käyttämällä.
Wellamon keittiömestari Dani Hänninen jakoi Kuluttajaliiton tiedotteessa vinkit stressittömään joulukeittiöön. Hännisen mukaan reseptit kannattaa lukea ajatuksella, tehdä esivalmisteluja ja mitata raaka-aineita valmiiksi. Tällaista valmistautumista kutsutaan misaukseksi.
“Reseptit teko-ohjeineen kannattaa lukea ajatuksen kanssa kokonaan läpi ja miettiä, missä järjestyksessä ruokia lähtee tekemään. Kun tarvikkeet ovat valmiina ja esikäsiteltyinä, valmistus on nopeaa ja eri ruokalajeja voi tehdä lomittain”, Hänninen kertoo.
Hänninen neuvoo käyttämään hyväksi myös uunin lämmitykseen kuluvan ajan laittamalla esimerkiksi kasviksia kypsymään jo uunia lämmitettäessä.
Keittiömestarin neljä ohjetta joululle:
- Lue huolellisesti reseptit alusta loppuun. Järjestele mielessäsi eri tekovaiheet, jolloin voit valmistaa useita ruokia samanaikaisesti ja aikaa kuluu lopulta vähemmän.
- Tarkista ennen kaupassa käyntiä mitä aineksia on valmiina ja mitä tarvitset hankkia. Näin vähennät hävikkiä.
- Ruokia voi huoletta laittaa kypsymään uuniin jo sen lämmitysvaiheessa, mikä lyhentää tarvetta pitää uuni päällä. Paista kuumassa uunissa kerralla enemmän tai useampia ruokia yhtä aikaa.
- Uunin kuumennus vie noin kaksi kertaa niin paljon sähköä kuin sen pitäminen lämpimänä. Älä käytä uunia huippukulutustuntien aikana – siis arkisin aamulla ja klo 16–20 välisenä aikana.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






