Timjamiöljyä, karitsaa ja valkoviini-voikastiketta
Vuorokauden uunissa hautunut karitsa saa kaveriksi lautaselle timjamiöljyä ja valkoviini-voikastiketta. Lisukkeena on kevätkaalia sekä haudutettua sipulia.Perinteiset ruuat ja ruoka-aineet ovat nyt huippukokkien suosiossa Suomessakin.
Tässä resepti, joka on keittiömestari Mikko Kaukosen käsialaa. Sen yksi tärkeä ainesosa on timjami.
Karitsaa uunissa 24 tunnin ajan
1 kpl luuton karitsanlapa
5 oksaa timjamia
1 kpl sitruuna
15 g suolaa
2 l lihalientä
50g voita
Suolaa karitsa ja anna imeytyä noin tunnin ajan. Nypi timjami, raasta sitruunan kuori ja mausta liha sisäpuolelta ja sido lapa rullaksi. Ruskista liha voissa, asettele uunivuokaan, lisää lihaliemi, peittele vuoka foliolla ja anna hautua 65-asteisessa uunissa 24 tuntia.
Grillattua kevätkaalia ja tuoretta tryffeliä
1 kevätkaali
1 dl rypsiöljyä
50 g voita
10 g tuoretryffeli
suolaa, mustapippuria
Leikkaa kaali lohkoiksi ja paista pannulla öljyn ja voin kera. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit lopuksi glaseerata kaalit valkoviinivoikastikkeella. Raasta päälle tryffeliä.
Haudutettua ryvässipulia
4 kpl ryvässipuli
2 dl lihalientä
0,1 dl valkoviinietikkaa
4 g suolaa
25 g voita
Kuori sipulit ja puolita. Paista pannussa voissa, lisää muut ainekset ja hauduta sipulit kypsiksi.
Timjamilla maustettu valkoviini-voikastike
Kastikepohja:
1 dl valkoviiniä
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 salottisipuli
1 laakerinlehti
2 valkopippuria
5 oksaa timjamia
100 g voita
Kuutioi sipuli, laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kokoon niin, että jäljellä on kolmasosa. Siivilöi kastikepohja.
Kiehauta ja vatkaa voi kuutioina joukkoon. Älä anna kastikkeen juoksettua.
Mausta lopuksi timjamiöljyllä.
Timjamiöljy
1 rasia lehtitimjamia
2 dl rypsiöljyä
100 g pinaattia
Hauduta timjami ja rypsiöljy 60-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Anna maustua 24 tuntia huoneenlämmössä.
Lisää pinaatti kiehuvaan veteen noin 20 sekunniksi ja jäähdytä. Siivilöi timjamiöljy. Soseuta öljy ja pinaatti.
Asettele lautasille annos karitsaa sekä kaalia ja sipulia sekä niiden vierelle timjamiöljyllä terästettyä valkoviini-voikastiketta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

