
Valmista voileipäkakku täysin uudella tavalla – kulkee kätevästi mukana piknikille
Voileipäkakku sopii erinomaisesti brunssiruoaksi etenkin vuoasta tarjoiltuna.Voileipäkakut ovat olleet jo jonkin aikaa nousussa. Nyt niiden täytteeksi kokeillaan mitä mielikuvituksellisempia täytteitä ja kakut saavat olla todella näyttäviä.
Voileipäkakku tehdään tavallisesti kasaamalla kerroksia perinteisen kakun tapaan. Voileipäkakku onnistuu kuitenkin myös todella hyvin vuoassa tai rasiassa, jossa kaikki täytteen nesteet imeytyvät leipään.
”Voileipäkakun voi tehdä kätevästi vuokaan, jolloin se säilyy hyvin jääkaapissa. Vappupiknik mielessä kannellinen vuoka tai rasia toimii taas erinomaisesti, kun mukaan ottaa kylmälaukun”, Fazerin keittiömestari Jaakko Seppä vinkkaa.
Kun voileipäkakun on valmistanut, voi koristeet asetella suoraan vuokaan kakun päälle. Koristeena kannattaa käyttää raaka-aineita, jotka kestävät pidempää säilytystä. Kokeile esimerkiksi herneenversoja, tilliä, syötäviä kukkia tai persiljaa.
Kun voileipäkakun tekee vuokaan, voi leivän kuoretkin jättää leikkaamatta pois.
”Itse jätän aina leivän kuoret paikalleen, koska leivän maku on vahvimmillaan kuoressa. Jos kuoria ei leikkaa pois, on voileipäkakku hyvä tehdä hyvissä ajoin, jotta kuori ehtii pehmetä”, Seppä kertoo.
Jos kuoret haluaa poistaa, ei niitä missään tapauksessa kannata heittää pois. Uunissa paahtamalla niistä valmistuu esimerkiksi krutonkeja salaatille tai korppujauhoa.
Voileipäkakku toimii myös vuoasta tarjottavana. Vuoka pitää kakun myös pidempään viileänä. Kuva: Janiko KemppiLeipäpalojen asettelu vuokavoileipäkakkua tehdessä voi viedä aikaa vuoan ollessa pyöreäkulmaisempi. Tällaisessa tilanteessa ei kannata leipäpaloja ruveta leikkelemään oudon mallisiksi. Seppä vinkkaa repimään leivän paloiksi tai murustamaan sen. Murukerroksen päälle voi kasata täytteet tavalliseen tapaan.
”Leipämuru antaa mukavasti rakennetta ja kuohkeutta voileipäkakkuun”, Seppä sanoo.
Voileipäkakku kannattaa tehdä aina hyvissä ajoin ennen tarjoamista. Juhlapäivinä tämä auttaa myös jakamaan työtä useammalle päivälle.
”Voileipäkakku kannattaa tehdä viimeistään edeltävänä päivänä. Mitään hätäähän ei ole, vaikka kakun tekisi jo muutamaakin päivää ennen tarjoamista. Kun voileipäkakulle antaa aikaa, imee leipä itseensä makua. Kun voileipäkakkua maustaa, kannattaa se tehdä mieluummin yli kuin ali juuri tämän vuoksi”, Seppä kertoo.
Jos voileipäkakku on pidempään esillä tai sen ottaa mukaan piknikille, kannattaa täytteet pitää mielessä. Seppä neuvoo pitämään PH:n mahdollisimman alhaalla eli käyttämään hapanmaitotuotteita tai vastaavia kasvisvaihtoehtoja. Kasvikset säilyvät myös yleisesti ottaen paremmin kuin kala tai liha. Tämän vuoksi kasvisvaihtoehto voi olla parempi piknikille.
Jos syöjiä on vähemmän, voi voileipäkakun sijasta valmistaa täytettyjä leipiä.
”Sandwich ja voileipäkakku ovat periaatteessa sama asia. Jos väliin laittaa hyvät täytteet, valmistaa leivät edeltävänä päivänä ja laittaa niiden päälle jääkaappiin kevyen painon, vaeltaa kosteus leipään, jolloin siitä tulee mehevä ja maukas”, Seppä vinkkaa.
Voileipäkakun voi tehdä myös pienten voileipäkakkusten muotoon yksittäisannoksiksi pikareihin, joista se on kätevä syödä suoraan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






