Milloin on oikea aika mehustaa omenat? Tässä nyrkkisääntö täydelliselle mehuomenalle
Mehua syntyy parhaiten hiukan raaoista omenista. Kypsissä neste on tiukemmin kiinni hedelmälihassa.Mehuasemilla pitää nyt kiirettä. Moni kotipuutarhuri sai ison omenasadon, ja mehuna se säilyy mukavasti talven varalle.
Paula Achrénin puutarhalla Salossa mehuaseman syksyn ajat on jo varattu täyteen. Välien tilkitsijäksi kuitenkin pääsee: sauvolainen Eveliina Saarinen toi maanantaina asemalle ison erän omenoita, joita mehustetaan aina silloin, kun jonkun asiakkaan tuoma erä on odotettua pienempi ja aikaa jää.
Achrén kertoo, että mehua syntyy parhaiten hiukan raaoista omenista. Kypsissä neste on tiukemmin kiinni hedelmälihassa ja vaatisi entsyymejä irrotakseen kunnolla.
Niitä ei asemalla käytetä kuten ei mitään muitakaan lisäaineita. Prosessi on mekaaninen: omenat murskataan ja puristetaan prässissä.
Mehu pastöroidaan 82 asteessa ja pakataan hanapakkauspusseihin.
Asiakkaat kysyvät usein, milloin omena on parhaimmillaan mehustettavaksi.
”Nyrkkisääntö on, että kun siemenet ovat puoliksi ruskeita, mehuomena on täydellinen”, Achrén kertoo.
Paljonko kilosta omenaa tulee mehua? Siihenkin Achrénilla on tarkka vastaus: ”Tänä syksynä keskiarvo on 62 prosenttia.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










