
Tutkimus: B12-vitamiinia voidaan tuottaa viljatuotteisiin fermentoinnin avulla
Tuore väitöstutkimus osoittaa, että kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään, syntyy ihmiselle välttämätöntä B12-vitamiinia, jota luontaisesti saa vain eläintuotteista.
Tattari on osoittautunut hyväksi alustaksi B12-vitamiinin tuottamiseen. Kuva: Kari Salonen, Markku Vuorikari
Emmental-juustosta tuttu Propionibacterium freudenreichii pystyy tuottamaan B12-vitamiinia solujensa sisälle.Tähän asti kasvissyöjät ovat joutuneet hankkimaan B12-vitamiinin lisäravinteena tai pillereinä. Tulevaisuudessa vitamiinia saattaa saada myös vaikka leivästä tai jugurttityyppisistä elintarvikkeista.
Helsingin yliopiston tutkijat ovat nimittäin löytäneet keinon saada kasviperäisiin elintarvikkeisiin B12-vitamiinia. Menetelmä perustuu fermentaatioon eli käymiseen ja B12-vitamiinia tuottavaan emmental-juuston Propionibacterium freudenreichii -bakteeriin.
Perjantaina Helsingin yliopistossa väittelevä Chong Xie tutki B12-vitamiinin tuottamista suoraan viljapohjaisissa alustoissa. Tutkimus osoitti, että syntyvän B12-vitamiinin määrään vaikutti suuresti lähtömateriaalin koostumus.
"Eniten B12-vitamiinia syntyi kolmen päivän fermentoinnin aikana riisileseessä ja seuraavaksi eniten tattarileseessä", Chong Xie toteaa tiedotteessa. Useimmissa materiaaleissa vitamiinia syntyi ravitsemuksellisesti merkittäviä määriä.
Ihminen tarvitsee B12-vitamiinia esimerkiksi hermoston ylläpitoon ja verisolujen muodostukseen. Sitä esiintyy kuitenkin pääasiassa vain eläinperäisissä elintarvikkeissa. Vähän tai ei lainkaan eläinperäisiä tuotteita syövien täytyy sen vuoksi ottaa B12-vitamiinia ravinnelisänä.
Lue myös:
Sopiiko vegaaniruokavalio lapselle? Ravitsemusprofessori vastaa
Kiinnostaako kasvisruokavalio? Ilman tietoa koostamisesta saatat aiheuttaa itsellesi jopa haittaa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
