Itse tehdyt liha- ja kasvispiirakat ovat suurta herkkua ‒ katso reseptistä kaksi eri täytevaihtoehtoa
Täytä uppopaistetut piirakat riistalla tai sienillä. Reseptin lopusta löydät vinkit uppopaistamiseen.Piirakoiden kuoritaikina ja paistaminen
(noin 12 piirakkaa)
Ainekset
- 6 dl maitoa tai kaurajuomaa
- 30 g hiivaa
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 13,5 dl vehnäjauhoja
- 80 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
Paistamiseen:
9–15 dl rypsiöljyä kattilan tai padan koosta riippuen
Valmistusohje
Lämmitä maito tai kaurajuoma kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva leivontakulhossa pienessä määrässä lämmintä maitoa ja lisää loppu maito kulhoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan. Lisää pehmennyt rasva. Taikinaa ei tarvitse vaivata isommin, riittää, että saat kaiken hyvin sekaisin. Jätä taikina liinan alle kohoamaan noin tunniksi.
Kun kuoritaikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan. Jätä toinen osa liinan alle odottamaan. Kauli toinen puoli noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa siitä pyöreitä paloja (halkaisijaltaan noin 15 cm). Annostele pari ruokalusikallista täytettä pyörylän keskelle. Käännä pyörylän reunat vastakkain ja painele reuna huolellisesti kiinni. Nosta piirakat uunipellille liinan alle ja anna kohota vielä 20 minuuttia.
Kauli taikinan jämäpaloista uusi levy niin kauan kuin taikinaa riittää. Tee sitten piirakat samalla tavalla taikinan toisesta puolikkaasta.
Kaada paistoöljy kattilaan tai valurautapataan. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Kokeile pienellä palalla taikinaa öljyn kuumuus: kun taikinapala nousee pintaan ja saa väriä, öljy on riittävän kuumaa.
Paista piirakoita kuumassa öljyssä noin viisi minuuttia, käännä ne paistamisen puolivälissä. Nosta valmiit piirakat reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle valumaan.
Lihapiirakoiden täyte
Ainekset
- 2 dl kaurasuurimoita (esim. Fazer-ruokakaura)
- 1 lihaliemikuutio
- 2 rkl voita
- 600 g riistajauhelihaa
- 2 sipulia
- 1 rkl rypsiöljyä
- 0,5 tl mustapippuria
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl suolaa
Valmistusohje
Keitä kaurasuurimot lihaliemellä maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ylimääräinen vesi siivilässä pois.
Kuumenna paistinpannulla puoli ruokalusikallista voita ja paista jauheliha rasvassa kypsäksi. Siirrä jauheliha kulhoon odottamaan.
Hienonna sipulit. Lisää pannulle 1,5 ruokalusikallista voita ja ruokalusikallinen rypsiöljyä. Paista sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat täysin pehmenneet. Lisää sipulit, mausteet ja kypsät kaurasuurimot jauhelihan joukkoon. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä.
Kasvispiirakoiden täyte
Ainekset
- 1,5 dl kaurasuurimoita (esim. Fazer-ruokakaura)
- 1 kasvisliemikuutio
- 200 g suppilovahveroita tai muita metsäsieniä
- 3 pientä tai 2 isoa sipulia
- 3 rkl rypsiöljyä
- 3 dl tummaa soijarouhetta
- 1 tl sipulijauhetta
- 2 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- 4 rkl soijakastiketta
- 1,5–2 dl vettä
- 1 rkl siirappia
- 0,5 tl mustapippuria
Valmistusohje
Keitä kaurasuurimot kasvisliemellä maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ylimääräinen vesi siivilässä pois.
Puhdista ja paloittele suppilovahverot. Hienonna sipulit. Kuumenna paistinpannulla rypsiöljyä ja kuullota sipuleita ja suppilovahveroita viisi minuuttia. Lisää kuiva soijarouhe sekä mausteet pannulle. Paahda hetken aikaa. Lisää soijakastike sekä vettä vähän kerrallaan, kunnes soijarouhe on täysin pehmennyt. Lisää lopuksi siirappia ja mustapippuria.
Lisää kaurasuurimot soijarouhe-sienipaistokseen, sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa soijakastiketta tai siirappia. Anna täytteen jäähtyä ennen kuin alat koota piirakoita.
Tarkkana paistossa
1. Käytä uppopaistamiseen rypsiöljyä.
2. Turvallisin valinta uppopaistamiseen on iso teräskattila tai valurautapata. Varmista, että kattila tai pata ei ole märkä. Pidä kansi tai sammutuspeite käden ulottuvilla.
3. Kun paistat lihapiirakoita, on tärkeää, että kattilassa on öljyä noin puolet kattilan tilavuudesta. Piirakat eivät saa osua astian pohjaan paiston aikana.
4. Lämmitä öljy lieden keskilämmöllä noin 180 asteeseen. Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, voit testata öljyn lämmön palalla taikinaa. Kun taikinapala nousee pintaan ja ruskistuu nopeasti, öljy on paistovalmis.
5. Ole varovainen, kun laitat piirakat paistumaan, jotta kuuma öljy ei roisku. Reikäkauha on hyvä apuväline.
6. Kun alat paistaa piirakoita, voit pienentää lieden lämpöä, jotta öljy ei kuumene liian kuumaksi. Liikaa kuumentuessaan öljy voi syttyä tuleen.
7. Jos öljy syttyy, tukahduta palo kannella tai sammutuspeitteellä. Älä käytä vettä!
8. Paistamisen jälkeen anna öljyn jäähtyä rauhassa. Rypsiöljyn voi ottaa talteen ja hyödyntää uudelleen uppopaistamiseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

