Pidä leipä tuoreena pitkään – älä säilytä näissä paikoissa
Leipäpussia ei kannata säilyttää missä tahansa keittiössä. Katso vinkit leivän pitämiseksi tuoreena mahdollisimman pitkään.
Paperipussissa myytävät, kaupassa paistetut leivät eivät pitkää säilytystä kestä. Kuva: Kari SalonenLiika kosteus ja lämpö ei ole leivälle hyväksi. Leipäpussi ajautuu kuitenkin monessa taloudessa paikkaan, joka ei ole leivälle hyväksi.
Paras paikka leivälle on kuiva, huoneenlämpöinen paikka. Leipää ei kannatakaan säilyttää lämmönlähteiden, kuten pesukoneen ja jääkaapin läheisyydessä. Liika lämpö nostaa leivästä kosteutta, mikä edesauttaa homehtumista. Tämä kannattaa pitää myös kesähelteillä mielessä.
Liian kylmäkään ei ole leivälle hyväksi. Jääkaappiin leipää ei kannata laittaa, sillä siellä leipä vanhenee nopeimmin.
Tuore leipä kannattaa säilyttää sen omassa pakkauksessa.
”Muovipussissa kosteus ei pääse karkaamaan ja pysyy näin ollen leivän sisälläkin tasaisena. Paperipussissa leipä kovettuu, koska kosteutta pääsee siirtymään leivän sisältä sen pintaan. Jos kuitenkin haluat rapsakan kuoren säilyvän, leipä kannattaa pitää paperipussissa”, Fazerin tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kertoo Fazerin artikkelissa.
Jos leipää on tullut ostettua liikaa, kannattaa se pakastaa, sillä jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen. Jos pakastin on tarpeeksi kylmä, pysyy leipä rakenteeltaan, ravintoarvoltaan ja ulkonäöltään lähes muuttumattomana. Pakastimessa leipä säilyy enimmillään kaksi–kolme kuukautta.
Jos leipä on päässyt vähän kuivahtamaan, voi sitä herätellä uunissa tai paahtimessa. Paahtamisessa ja lämmittämisessä kiteytynyt tärkkelys sulaa uudelleen.
Lähteet: Leipätiedotus, Fazer, Mirror
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





