Ultraprosessoitu ruoka voi vähentää elinvuosia – ravitsemusterapeutti jakaa vinkkinsä sen välttämiseksi
Pitkälle prosessoitu ruoka sisältää haitallisia aineita, mutta vain vähän ravintoarvoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan tällaisella ruoalla voi olla yhteys lyhyempään elinikään.
Laillistettu ravitsemusterapeutti mainitsee ultraprosessoiduista ruoista esimerkkinä mm. perunalastut. Kuvituskuva. Kuva: Venla TirkkonenProsessoidulla ruoalla viitataan kaikkeen, mitä ruoalla tehdään sen alkuperäisen muodon muuttamiseksi tai säilyvyyden parantamiseksi. Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto kertoo tiedotteessa ultraprosessoidusta ruoasta esimerkkeinä leikkeleet, perunalastut, keksit, limsat, osa einesruoista sekä makeiset.
Ultraprosessoidut ruoat sisältävät yleensä suuria määriä suolaa, sokeria ja haitallisia lisäaineita.
”Suurimpia ongelmia ovat näiden ruokien korkea suolapitoisuus. Esimerkiksi me suomalaiset saamme liian paljon suolaa ruokavaliostamme, mikä johtaa terveysongelmiin kuten kohonneeseen verenpaineeseen ja sydänsairauksiin. Ultraprosessoidut ruoat sisältävät myös useita lisäaineita, kuten säilöntä-, maku- ja väriaineita”, Aalto kertoo.
Toinen suuri ongelma on pitkälle prosessoitujen ruokien vähäinen ravintoarvo.
”Jos prosessoidut ruoat muodostavat merkittävän osan ruokavaliosta, jää täysjyväviljojen, kasvisten, marjojen ja hedelmien hyödyt saamatta. Esimerkiksi hyvien rasvojen ja ravintokuitujen puute heikentää sydän- ja verisuoniterveyttä sekä lisää insuliiniresistenssiä”, Aalto toteaa.
”Hyvät rasvat ja kuidut toimivat elimistössä suojaravintoaineina eli suojaavat elimistöä elintapasairauksilta pitkässä juoksussa. Kuitu toimii kuin liimamassa suolistossa: se sitoo itseensä haitallisia aineita ja auttaa poistamaan ne kehosta.”
Terveystalo kertoo amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan ultraprosessoitu ruoka voi jopa lyhentää elinikää. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän ultraprosessoitua ruokaa syödään, sitä suurempi riski on kuolla ennenaikaisesti.
Tutkimuksen mukaan erityisen haitallisia olivat prosessoidut lihat ja kalat. Aallon mukaan mikään yksittäinen tuote ei voi kuitenkaan pelastaa tai pilata terveyttä.
”Itse lähden aina siitä näkökulmasta, mitä kannattaa syödä, eikä mitä ei saisi syödä. Eli kun kiinnitetään huomiota siihen, että ruokavaliossa on tarpeeksi ravintoa, joka edistää ja suojaa terveyttämme, ultraprosessoitujen tuotteiden määrä vähenee automaattisesti.”
Jos prosessoitua ruokaa tekee mieli, neuvoo Aalto kiinnittämään huomiota ateriarytmiin.
”Jos syömisestä on jo pitkä aika, tekee ihmisen mieli nopeaa energiaa ja juuri tätä ultraprosessoidut ruoat tarjoavat. Niiden sisältämä rasvan, suolan ja sokerin yhdistelmä on suorastaan tehty siihen, että mielitekoja on vaikea välttää. Säännöllinen ateriarytmi auttaa tekemään terveyden kannalta parempia valintoja”, Aalto toteaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





