
Eino Leinon leivos täyttää kesän kausileivonnaisten aukon – nappaa tästä resepti talteen
Runon ja suven päivänä voi syödä mesiangervon ja sitruunan makuisia leivoksia, jotka kruunataan erilaisin kukkasin.
Puolipallon muotoiset leivokset voi koristella esimerkiksi erilaisin syötävin kukin. Kuva: Riina KarvonenOn huutava vääryys, että kesällä ei ole omaa kausileivonnaista. On raparperipiirakkaa ja mansikkakakkua, mutta ei yhtään juhlapäivää, jolle olisi vakiintunut oma herkkunsa.
Talvi ja kevät sen sijaan ovat kausileivonnaisten juhlaa joulutortuista, laskiaispullien ja runebergintorttujen kautta vappumunkkeihin. Vapun jälkeen leivonnaiskalenterissa on kuitenkin tyhjyyttä kumiseva aukko pitkälle syksyyn.
Niinpä päätimme kotona ryhtyä tuumasta toimeen ja ideoimme Eino Leinon leivoksen. Eino Leinon sekä runon ja suven päivää vietetään runoilijan syntymäpäivänä 6.7. Leivos onkin saanut inspiraationsa Suomen kesästä ja kesän mauista.
Kesä-heinäkuun vaihteessa kukintansa aloittava mesiangervo tuoksuu teiden varsilla ja pihoilla ja sitä voi käyttää myös ruuanlaitossa. Makea ja hunajainen kasvi säilyttää makunsa hyvin kuivattunakin, joten sitä voi kerätä talteen pitkin kukintakautta. Muistathan kerätä kasvia kuitenkin vain puhtailta paikoilta ja vältä isojen teiden läheisyyttä.
Sitruuna taas tuo leivokseen kirpakkuutta, jota satunnaiset sadekuurot ja hyttysenpistot kesäänkin tuovat, sillä eihän Suomen kesä pelkkää onnea ja autuutta ole. Auringonvaloa kuitenkin riittää pitkäälle yöhön.
Koristeluun voi käyttää tuoreita kukkia kuten orvokkeja tai maitohorsman kukkia. Leivos on tehty puolipallon muotoiseen muottiin, mutta sen voi halutessaan valmistaa esimerkiksi muffinipellillä tai lasissa.
Murotaikinapohja
- 125 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- puolikkaan sitruunan raastettu kuori
Täyte
- 2 dl kuohukermaa
- 100 g tuorejuustoa
- 3 tl kuivattua ja jauhettua mesiangervoa
- 2 dl vettä
- 2 ps vegegeliä tai 4 liivatelehteä
- 1/2 dl sitruunamehua
- n. 40 g tai 2 riviä valkosuklaata
Kuorrute
- Sokerimassaa
- Sitruuna-aromia tai sitruunamehua
- (Tomusokeria)
Jauhettu mesiangervo kannattaa siivilödä, jotta isoimmat palaset eivät päädy täytteeseen. Kuva: Riina KarvonenPohja
- Sekoita kuivat aineet ja sitruuna keskenään. Nypi joukkoon rasva ja sekoita taikinaan kananmuna.
- Kauli jauhoja apuna käyttäen noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa pohjasta esimerkiksi lasilla pyöreitä kiekkoja leivosten pohjaksi. Valitse koko sen mukaan, minkä kokoisia leivoksia olet tekemässä ja mitä käytät muottina.
- Paista pohjia n. 7 minuuttia 175 asteessa.
Täyte
- Kaada vesi ja mesiangervot kattilaan. Hauduta lämpimässä vedessä kuin teetä, älä keitä.
- Vatkaa kerma toisessa astiassa vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto kermavaahtoon.
- Lisää mesiangervoteen joukkoon sitruunamehu ja suklaa.
- Lisää kattilaan vegegel pussin ohjeen mukaan. Sekoita hyvin ja kiehauta. Jos käytät liivatetta, lisää pehmennetyt liivatelehdet lämpimään nesteeseen.
- Odota, että seos jäähtyy hiukan. Sekoittele, ettei se klimppiinny.
- Sekoita kattilan sisältö kermavaahtoon.
Leivoksen kokoaminen
- Sekoita sokerimassaan sitruunaa makusi mukaan. Jos siitä tulee liian juoksevaa, lisää tomusokeria.
- Kauli ohueksi levyksi ja laita massaa muottien pohjalle. Siisti reunat.
- Lusikoi täytemassaa sokerimassamuotteihin. Laita päälle kanneksi muropohjakiekko.
- Siirrä jääkaappiin jähmettymään esim. yön yli. Kumoa, koristele kukilla ja tarjoile.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





