Tunnistatko itsessäsi axgaanin piirteitä? Jos sinulle maistuu perinteinen pannukakku, saatat olla yksi heistä
Ahvenanmaalla lähiruoan ja paikallisten palveluiden suosiminen on arkipäivää.
Perinteinen Ahvenanmaan pannukakku valmistetaan joko manna- tai riisipuuroon. Axgaani keittää puuron tietenkin paikallisista mannasuurimoista. Kuva: Maija Ala-SiuruaAhvenanmaa on todellinen lähiruokamaakunta, mietin, kun vajaan viikon mittainen työmatka maamme lounaisessa kolkassa oli tehty.
Minuun teki suuren vaikutuksen aito ylpeys, jolla paikallisia raaka-aineita ja ruokalajeja meille esiteltiin ja niistä kerrottiin. Tutuksi tuli termi axgaani (axgan), joka alkoi levitä sosiaalisessa mediassa Ahvenanmaalla jo vuonna 2018.
Axgaani on henkilö, joka suosii ahvenanmaalaista ruokaa ja ostaa tuotteita ja palveluita paikallisilta yrittäjiltä, meille kerrottiin Ålands Landsbygdscentrumissa vierailessamme.
”Axgaani on aina hyväntuulinen, mutta myös hieman vaativa vieras tai asiakas, joka käyttää valtaansa kuluttajana ja kysyy ruoan alkuperästä.”
”Axgaani on aina hyväntuulinen, mutta myös hieman vaativa vieras tai asiakas, joka käyttää valtaansa kuluttajana ja kysyy ruoan alkuperästä.”
Lähituotanto on axgaanin sydäntä lähellä matkaillessa. Missä ikinä hän onkaan, hän suosii lähiruokaa sekä paikallisia tuotteita ja yrittäjiä.
Axgaani voi olla myös Ahvenanmaalla tuotettu, jalostettu tai ahvenanmaalaisen tarjoama palvelu tai ruokalaji, jonka pääraaka-aineet on ahvenanmaalaisia.
Jonkinlainen axgaanin kiteytymä on ahvenanmaalainen pannukakku, joka valittiin vuosisadan ruokalajiksi viime vuonna maakunnan itsehallinnon täyttäessä 100 vuotta.
Maukasta paksua pannukakkua, paikallisen meijerin kermasta vatkattua vaahtoa ja oman maakunnan luumuista tehtyä hilloa. Jokaisella tietysti oma resepti ja reseptillä tarina.
Jopa Ålandsmejeriet on alkanut leipomossaan valmistaa pannukakkua Önningebyn Mattasin emännä Anna Lisa Karlsdotterin reseptin mukaan.
Meijerin toimitusjohtaja kertoi, että pannukakku tuotiin markkinoille lähinnä turisteja ajatellen; jos he haluaisivat viedä paikallista herkkua mukanaan. Myynti on kuitenkin tasaista koko ajan eli ”einespannari” on löytänyt tiensä axgaanien sydämiin.
Ai niin, miksi axgaani. Ax-alku tulee Ahvenanmaan maalyhenteestä. Lyhenne on ax, sillä am-maalyhenne oli jo varattuna Armenialle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







