Ahvenanmaa valitsi vuosisadan ruokalajinsa – ennen vanhaan sitä tarjottiin snapsin kanssa
Vuosisadan ahvenanmaalaisen ruokalajin tittelin voitti Ahvenanmaan pannukakku.
Ahvenanmaan pannukakku tarjotaan perinteisesti luumukiisselin ja lumimuusin eli kermavaahdon kera. Kuva: OSG Viestintä OyAhvenanmaa valitsi satavuotiaan itsehallintonsa kunniaksi vuosisadan ahvenanmaalaisen ruokalajin. 70 ehdotuksen joukosta finaaliin pääsi yhdeksän, joista yleisö äänesti voittajaksi Ahvenanmaan pannukakun.
"Ahvenanmaalaisessa pannukakussa maistuvat tuoreus ja laadukkaat raaka-aineet, jotka ovat ylipäätään paikallisen ruokakulttuurin perusta. Pannukakulla on Ahvenanmaalla pitkät perinteet ruokapöydässä, minkä lisäksi sillä on ollut myös keskeinen yhteisöllinen rooli. Ennen vanhaan sitä nimittäin tarjoiltiin snapsin kanssa, mikä oli mainio tapa houkutella ohikulkevia purjehtijoita poikkeamaan laituriin ja jakamaan seudun juoruja ja ulkomaailman uutisia", projektipäällikkö Marika Sundqvist kertoo tiedotteessa.
Ahvenanmaan pannukakkua tarjotaan edelleen niin kodeissa kuin kahviloissakin, mutta siihen liittyy myös eriäviä mielipiteitä.
"Ikuisuuskysymys kuuluu, valmistetaanko aito pannukakku manna- vai riisipuurosta? Siihen emme uskalla ottaa kantaa, mutta useimmat ovat kuitenkin yksimielisiä pannukakun lisukkeista. Ne ovat kanelilla maustettu luumukiisseli ja lumimuusi eli ahvenanmaalainen kermavaahto", Sundqvist sanoo.
Nimikkoruuan tittelistä kilpailivat myös kermamunkki, merilintu, mustaleipä, Rökka-kioskin nakkisämpylä, Sundin lihapiirakka, silakat ja perunamuusi, silakkalaatikko ja savukala.
Merilintu valmistetaan Ahvenanmaalla perinteisesti niin, että lintujen höyhenet nypitään ja untuvat kärvennetään katajanrisunuotiolla, jotta liha saa oikean maun, selvittää keittiömestari Viktor Eriksson. Mausteina käytetään laakerinlehtiä, katajanmarjoja, maustepippuria ja runsaasti sipulia.
Tällä Ahvenanmaan marttapiirin ohjeella voit valmistaa Ahvenanmaan pannukakkua:
1 l maitoa
1,5 dl mannasuurimoita (tai 1 dl riisisuurimoita)
1 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
½ –1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl rouhittua kardemummaa
50 g voita
Keitä valitsemistasi suurimoista ja maidosta notkea puuro ja anna sen hieman jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri ja sekoita puuroon. Lisää jauhot, suola ja kardemumma (jos taikina on liian jäykkää, lisää maitoa). Kaada taikina voideltuun uunivuokaan tai pyöreään paistinpannuun. Lisää päälle voinokareita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40–60 minuuttia.
Tai katso MT reseptihausta Ahvenanmaan pannukakun ohje.
Lue myös:
Tee makumatka Ahvenanmaalle – Näillä ohjeilla pääset saaren tunnelmiin kotikeittiössä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
