Suuret leipomot suosivat juureen leipomista
Fazerin ja Vaasan leipomoissa käytetään ruisleivästä tuttua hapatusmenetelmää myös vaaleisiin leipiin. Taikinajuuren eli raskin käyttö on leipomoiden arvion mukaan kasvussa.”Käytämme taikinajuurta hiivan ohella kaikissa ruisleivissämme sekä yli puolessa vaaleista leivistämme”, Fazerin tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kertoo.
Taikinajuuri antaa Anttilan mukaan tuotteelle makua, tuoksua, tuoreutta, hyvää rakennetta ja suutuntumaa.
Suurin osa myös Vaasan tuoreleivistä on viestintäpäällikkö Mira Peranderin mukaan leivottu taikinajuureen. Syynä on maun ja rakenteen lisäksi tuotteen säilyvyys ja murenemattomuus.
Kaupan leipähyllyä silmäillessä muutosta ei välttämättä huomaa. Taikinajuuri kun ei ole mikään lisäaine, joka pitäisi pakkauksessa kertoa.
”Jos pakkausmerkintöjä seuraa, happamuudensäätöaineet ovat aika monesta leivästä poistuneet”, tuotekehityspäällikkö Heikki Manner Kanniston leipomosta vinkkaa.
Moni muukin lisäaine on korvattu juurella. Se parantaa myös leivän ravitsemuksellista laatua.
”Kun leipä on hapan, ravintoaineet vapautuvat paremmin elimistön käyttöön”, Manner toteaa.
Kurkista myös Kantrin lukijoiden juuritarinoita:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

