Solar Foods käynnistelee ilmasta ja sähköstä proteiinia valmistavaa tehdastaan ‒ kapasiteetti 120 tonnia vuodessa
Yritys kerää suomalaisilta sijoittajilta kahdeksan miljoonan euron rahoitusta.
Solein-proteiinia voidaan käyttää erilaisissa ruuissa ja tuotekategorioissa korvaamaan maitoa, lihaa ja kananmunaa. Soleinin keltainen väri voidaan tuoda esiin ruoissa tai sitä voidaan halutessa peittää.Ruokateknologiayritys Solar Foodsin kehittämän Solein-ruokaproteiinin tuotantolaitoksen rakentaminen on loppusuoralla Vantaalla.
Kyseessä on Suomen pisimmälle edennyt vetytalouden ja hiilidioksidin hyötykäytön hanke.
Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron rahoituskierros kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
”Vantaan Factory 01 -tehtaalla osoitamme, että Solein-proteiinin valmistusteknologia skaalautuu kansainvälisen elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Tehtaan rakentamisen kokonaisinvestointi on yli 40 miljoonaa euroa ja se on jo kokonaan rahoitettu”, Solar Foods Oy:n toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoo.
Tuotannon avainasemassa on luonnossa esiintyvä yksisoluinen mikrobi, jonka Solar Foods on onnistunut valjastamaan monikäyttöiseksi ruokaproteiiniksi.
Elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi kehitettyä Solein-proteiinia voidaan käyttää erilaisissa ruuissa ja tuotekategorioissa korvaamaan maitoa, lihaa ja kananmunaa.
”Ruuantuotannon ympäristövaikutuksista noin 60 prosenttia aiheutuu tuotantoeläimistä, vaikka vain 18 prosenttia kulutetuista kaloreista saadaan eläinperäisistä tuotteista. Sen sijaan Soleinin valmistuksen hiilijalanjälki on vain yhden prosentin verran punaiseen lihaan verrattuna”, Pasi Vainikka summaa.
”Soleinin tuotanto voidaan järjestää olosuhteisiin, joissa on saatavilla uusiutuvaa energiaa, mutta ei viljeltävää maata – kuten aavikolle tai vaikkapa avaruuteen.”
”Tehtaan rakentamisen kokonaisinvestointi on yli 40 miljoonaa euroa.” Pasi Vainikka
Soleinia on tuotettu jo vuodesta 2018 asti pilottilaitoksessa Espoossa ja nyt Vantaalle rakentuva tehdas mahdollistaa tuotannon skaalaamisen kaupalliseen mittakaavaan.
Ensimmäisen tehtaan tuotantokapasiteetti on noin 120 tonnia kuivattua Solein-jauhetta vuodessa.
”Tehtaan rakentamisen kokonaisinvestointi on yli 40 miljoonaa euroa ja se on jo kokonaan rahoitettu”, Vainikka kertoo.
Vantaan tehtaan viimeistelytöiden rinnalla Solar Foods tekee suunnittelutöitä jo seuraavan isomman mittakaavan tehtaan pystyttämiseksi. Business Finland on myöntänyt yhtiölle 34 miljoonan euron avustuksen Factory 01 -tehtaan ylösajamiseen ja Factory 02 -tehtaan suunnittelemiseen.
Vainikka uskoo suomalaisen omistajuuden arvoon ja kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu kahdeksan miljoonan euron rahoituskierros kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa. Kyseinen kierros on Springvestin historian suurin.
Solar Foodsiin ovat jo sijoittaneet muun muassa Karl Fazer Ab, Lifeline Ventures, Voima Ventures (VTT Ventures), Turret Oy ja Holdix Oy, jotka sijoittavat lisää samaan aikaan Springvestin sijoittajien kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



