
Burgerikirjan anti piilee mainioissa majoneeseissa – parmesaanikastike paikkaa kanapihvin puutteita
Broilerin jauhelihasta tehty pihvi ei täytä tehtäväänsä muuten yksinkertaisuudessaan toimivassa hampurilaisreseptissä.
Valkosipuli-parmesaanimajoneesi on yksinkertaisuudessaan hurmaavaa, mutta kanapihvi jättää toivomisen varaa. Kuva: Hermanni Härkönen, Readme, kuvankäsittely: Aatu JaakkolaHampurilaisten tuunaus paperikääreisestä pikaruoasta erilaisiksi tuunatuiksi ”premium-versioiksi” on ollut viime vuosikymmenen trendi ravintolamaailmassa.
Myös kotikokeille on tarjoiltu erilaisia maustekastikkeita, erikoisjuustoja ja makusämpylöitä kotikokkailujen parantamiseen. Monia näistä on jopa brändätty tunnettujen ravintolaketjujen merkkien alle.
Samaan segmenttiin sopii Risto Mikkolan, Mika Tuomosen ja Elina Hautalan Burgeri-kirja (Readme.fi, 2024), jossa yhteyttä Tuomosen burgerketjuun tai tunnettuun majoneesivalmistajaan ei juurikaan peitellä.
Kirjan näyttävässä taitossa esitellään burgereiden erilaiset mahdolliset ainesosat sämpylälaaduista juustoihin ja lisukesipuleihin.
Todellinen jauhopeukalo jää kaipaamaan reseptejä myös luetelluille sämpylälaaduille, mutta ne jäävät kirjasta puuttumaan.
Testatussa valkosipuli-parmesaaniburgerissa maustettu majoneesi puolustaa paikkaansa. Reseptinmukaiset vaatimattomasti maustetut kanajauhelihapihvit kalpenevat kuitenkin maussa sekä vaihtoehtoisesti testatuille kananrinnoille ja kasvispihveille.
Muutenkin reseptiä on turhaa seurata orjallisesti. Ideoita ohjeen tuunaamiseksi syntyy heti sivua katsoessa, eikä niitä kannata turhaan pidätellä.
Käytännössä parasta antia kirjassa ovatkin erilaiset majoneesireseptit, joilla perusbursaa voi tuunata.
Ohje valkosipuli-parmesaanimajoneesiin on yksinkertainen mutta tasapainoinen ja toimiva. Tuskin tätä olisi ilman reseptiä tullut kokeiltua.
Pehmeän majoneesin lisäksi burgeriin olisi voinut sopia jokin pikanttiuskin, kenties tuoreen sipulin lisäksi sekaan olisi mahtunut myös joku alkupään sivuilla esitelty sipulilisäke?
Myös tuoreet tomaatit ja tujaus tulista maustekastiketta paikkasivat kokemusta.
Mainittakoon, että samassa pöydässä syöneille tutumpien makujen ystäville majoneesi toi burgeriin riittävästi lisämakua, ja ohje otettiin muistiin myös jatkokäyttöä varten.
Valkosipuli-parmesaaniburger
Neljälle
- 4 briossisämpylää
- 4 lehtisalaatin lehteä
- 4 rkl sipulinrengasta ohuina viipaleina
- 4 broilerin burgerpihviä
- 4 rkl parmesaaniraastetta
Valkosipuli-parmesaanimajoneesia levitetään 1 rkl briossin pohjaan ja kanteen. Raasta parmesaani kasatun pihvin päälle ja kasaa hampurilainen.
Valkosipuli-parmesaanimajoneesi
- 2 dl majoneesia
- 1 valkosipulinkynsi hakattuna
- 1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna
Broilerin burgerpihvi
- 600 grammaa broilerin jauhelihaa
- 2 tl suolaa
- 1/2 dl lehtipersiljahaketta
Sekoita kaikki ainekset jauhelihan joukkoon tasaiseksi ja muotoile neljä samankokoista pihviä. Paista pihvit pannulla rypsiöljyssä kypsiksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







