
Herkullinen papukeitto on täydellinen kolean sään ruoka – valmistaminen on vaivatonta
Lämmittävä papukeitto sopii täydellisesti kylmiin talvipäiviin ja alkukevään koleuteen. Keiton hautuessa liedellä on hyvin aikaa puuhata muita asioita.
Keiton valmistaminen on vaivatonta. Tavallinen vaalea leipä sopii keiton kaveriksi yhtä hyvin kuin pitaleipäkin. Kuva: Anniina JokinenSesonkiruuan ystävää ilahduttaa, kun reseptikirja on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Iman ja Leena – Arkisafkaa (WSOY, Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas, 2023) on jaettu neljään osioon – syksy, talvi, kevät ja kesä – jotta sesonkien mukaisten ruokien valmistaminen olisi helpompaa.
Kirjan talviosio kehottaa kokeilemaan lubia chitiä eli persialaista papukeittoa. Herkullinen keitto valmistuu liedellä hautuessa melkein itsestään. Kirjan ohjeistama 40 minuutin keittoaika ei tosin riittänyt perunoiden kypsymiseen, liekö vika ollut liian isoissa paloissa tai matalassa lämpötilassa.
Ohjeessa mainittua tuoretta timjamia tai pitaleipää ei lähikaupastani löytynyt, mutta resepti toimii mainiosti myös kuivatulla timjamilla ja perinteisellä vaalealla leivällä.
Keitto on mukavan mausteinen ja lämmittävä. Päälle raastettavassa parmesaanissa kannata sääsellä, sillä se tasapainottaa mainiosti tomaatin ja sitruunan hapokkuutta.
Lubia chiti eli persialainen papukeitto
- 4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
- 2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
- 5 rkl rypsiöljyä
- 1 ½ tl kurkumaa
- ½ rkl kuivattua timjamia tai 4 oksaa tuoretta
- 1 tl juustokuminaa
- 1½ tk suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 3 rkl tomaattipyreetä
- 6 keskikokoista perunaa paloiteltuna
- 2 pkt (à 380/230 g) pinto- tai kidneypapuja huuhdeltuna
- 400 g paseerattua tomaattia
- 1 kasvisliemikuutio + 1 litra vettä
- 1 sitruunan mehu
Viimeistelyyn
- oliiviöljyä
- seesaminsiemeniä
- tuoretta timjamia
- pecorinoa tai parmesaania raastettuna
Tarjoiluun
- pitaleipää valkosipulivoilla
Paista valkosipulia ja sipulia kattiassa öljyssä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat kullanruskeita ja pehmeitä. Lisää mausteet ja tomaattipyree, sekoita ja jatka kuullottamista minuutti tai pari.
Lisää perunat, pavut, paseerattu tomaatti ja kasvisliemi kattilaan ja keitä noin 40 minuuttia. Padan tulisi olla koostumukseltaan samettista. Lisää sitruunan mehu ja sekoita.
Viimeistele annos oliiviöljyllä, seesaminsiemenillä, timjamilla ja raastetulla pecorinolla ja tarjoile pitaleivän kanssa.
Vinkki: Saat pitaleipään lisää makua, kun tuunat sen valkosipulivoilla. Sulata 10 g voita mikrossa, sekoita joukkoon murskattu valkosipulinkynsi ja valele lämpimän pitan päälle. Raasta päälle vielä vähän pecorinoa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






