Turku, Tampere ja Porvoo kiilasivat ravintolahuippujen listalle – Puolet parhaista paikoista muualla kuin Helsingissä
Suomen viisi parasta ravintolaa on Helsingissä, mutta myös muut kaupungit loistivat ammattilaisten äänestyksessä.
Eeropekka Rislakin mukaan monissa huippuravintoloissa lähituottajien tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa ja sesongit ovat selkeitä. Kuva: Riitta MustonenSuomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksen järjesti Viisi Tähteä -verkkomedia. Sen päätoimittajan Eeropekka Rislakin mukaan fine dining on aiemmin määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan kärkeen.
"Kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittävät muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Ruuan mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja", Rislakki perustelee.
Viisi parasta ravintolaa olivat Grön, Olo, BasBas, Finnjävel ja Vinkkeli Helsingissä. Turkuun meni 50 parhaan listalla yhdeksän sijaa, Tampereelle viisi ja Porvooseen kolme.
Rislakki puhuu bistroutumisesta, joka on jatkunut lähes kymmenen vuotta taloudellisen taantuman sekä verokäytännön heikennyksen takia. "Tämä selittää sen, miksi Suomessa on vähän Michelin-tähtiä: jos ei ole maksavia asiakkaita, ei ole resursseja ylläpitää tähtiin yltävää koneistoa", Rislakki analysoi.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2018 nimettiin kuuden vuoden tauon jälkeen. Listaus perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antoivat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset.
50 Parasta Ravintolaa -listan lisäksi nousevat esille uudet sarjat, joissa jokaisessa on oma yhteistyökumppani. Voittajia valittiin siis myös sarjoissa paras ruoka, tulokas, viinilista, palvelu, tunnelma, työnantaja ja olutvalikoima.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
