Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vuokaleipä valmistuu helposti: 4 maukasta kotileipää

    Lämmin, täyteläisen makuinen vuokaleipä kuuluu parhaisiin syysruokiin. Alusta taikinaan mukaan meheviä juureksia, makeaa omenahilloa tai pirtsakkaa puolukkaa.
    Vuokaleivästä on helppoa tehdä erilaisia versioita.
    Vuokaleivästä on helppoa tehdä erilaisia versioita. Kuva: Carolina Husu

    Taikinaan kehittyy runsaasti makua, kun siihen tehdään juuritaikina. Pikajuuri syntyy piimällä jo muutamassa tunnissa. Yön yli tekeytyvä juuri tehdään veteen. Hiivaa murustellaan joukkoon pieni nokare. Juuritaikinan ohella leivonnassa kannattaa suosia täysjyväviljaa. Siinä on mukana jyvän kaikkia osia, vaikka se olisi jauhettu. Vaivaa vehnäjauhojen lisäksi leipätaikinaan grahamjauhoja, ruisjauhoja sekä hiutaleita tai leseitä.

    Siemenvuokaleipä saa lisämakua vuorokauden käyneestä juuritaikinasta. Taikinaan ja leivän pinnalle lisättävät siemenet antavat mukavan purutuntuman leipäviipaleeseen. Jotta muhkea leipä paistuu tasaisesti joka puolelta, niin se kannattaa ottaa vuoasta pois ja viimeistellä paistopinta pellillä.

    Juuresleipään raastetaan hyvin hienoksi punajuurta tai porkkanaa. Tuoreet yrtit ja pintaan painetut vuohenjuustoviipaleet antavat leivälle hienostuneen maun. Rosmariini sopii punajuuren kaveriksi ja timjami porkkanan.

    Puolukkasurvos antaa vuokaleipään pirteitä väripilkkuja sekä hapokkuutta. Auringonkukan siemenet täydentävät makua.

    Omenavuokaleipätaikina valmistuu nopeasti, sillä sitä ei kohota hiivalla. Kakkumaisen makea leipä on mainio iltapala juuston ja teen kanssa nautittuna.

    Jos pakastat vuokaleivän, niin tee se heti tuoreeltaan. Kääri jäähtynyt leipä leivinpaperiin ja sujauta muovipussiin. Laita sulanut leipä koosta riippuen 5 - 10 minuutiksi 150 asteiseen uuniin ja lopputulos on vastapaistetun veroinen.

    Lasi maitoa ja siemenvuokaleipä juustoviipaleiden kera maistuu välipalana syystöiden lomassa.
    Lasi maitoa ja siemenvuokaleipä juustoviipaleiden kera maistuu välipalana syystöiden lomassa. Kuva: Carolina Husu

    Siemenvuokaleipä

    2 leipää

    • Ainekset
    • Juuritaikina
    • 3 dl kylmää vettä
    • 1 tl tuoretta hiivaa
    • ½ tl suolaa
    • 5 dl vehnäjauhoja
    • Varsinainen taikina
    • 3 dl kädenlämpöistä vettä
    • ½ palaa tuorehiivaa
    • 1 tl suolaa
    • 1 dl rouhittuja pellavansiemeniä
    • 1 dl auringonkukansiemeniä
    • 2 dl grahamjauhoja
    • noin 7 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
    • 50 g voita
    • Vuokaan
    • voita
    • auringonkukansiemeniä

    Valmistusohje

    Murenna hiivanokare kylmään veteen ja sekoita, kunnes liukenee. Lisää suola ja jauhot. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna sen käydä noin vuorokauden verran.

    Ota juuritaikina leipomispäivänä noin tunniksi huoneenlämpöön. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita seos ja suola huoneenlämpöiseen juuritaikinaan. Vaivaa siemenet ja jauhot vähitellen taikinaan. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna taikinan kohota peitettynä noin pari tuntia. Jos se kohoaa liikaa, niin paina kasaan kesken kohotuksen.

    Voitele kaksi leipävuokaa (1½–2 litraa). Ripottele pohjalle ja reunoille siemeniä. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja jaa se kahteen osaan. Painele taikinapalat pötköinä vuokiin. Painele pinnalle siemeniä. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 ½ tuntia.

    Paista leipiä 200 asteessa noin 30 minuuttia ja kumoa leivät uunipellille. Paista vielä 10–15 minuuttia, jotta myös sivut ja pohja saavat väriä. Kopauta leivän pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.

    Juuresleivän makuyllätys piilee pinnalle painetuissa vuohenjuustoviipaleissa.
    Juuresleivän makuyllätys piilee pinnalle painetuissa vuohenjuustoviipaleissa. Kuva: Carolina Husu

    Juuresleipä

    1–2 kpl

    • Ainekset
    • 3 dl maitoa
    • 25 g hiivaa
    • 1 rkl suolaa
    • 2 tl tuoretta rosmariinisilppua
    • 2 rkl siirappia
    • 25 g voita sulatettuna
    • 3 dl (noin 200 g) punajuuriraastetta
    • noin 9 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
    • Voiteluun
    • 1 muna
    • Pinnalle
    • 100 g vuohenmaito- tai feta-juustoa
    • ½ dl siemeniä

    Valmistusohje

    Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää suola, hienonnettu rosmariini, siirappi ja voisula.

    Sekoita joukkoon punajuuriraaste ja alusta taikina jauhoilla. Käytä jauhoja sen verran, että syntyy pehmeä taikina. Anna kohota.

    Vaivaa taikina leivinpöydällä tasaiseksi. Laita taikina yhteen isoon tai kahteen pieneen voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Anna leipien kohota vajaa tunti.

    Voitele pinta munalla. Leikkaa saksilla viiltoja pintaan. Viipaloi juusto ja painele palat viiltoihin. Ripottele pinnalle siemeniä. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

    Vinkki: Käytä punajuuren tilalla porkkanaa. Vaihda rosmariini timjamiin.

    Omenavuokaleipä ja valkohomejuusto on maukas yhdistelmä vaikkapa päiväkahvin kanssa.
    Omenavuokaleipä ja valkohomejuusto on maukas yhdistelmä vaikkapa päiväkahvin kanssa. Kuva: Carolina Husu

    Omenavuokaleipä

    1 kpl

    • Ainekset
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 1 dl sokeria
    • 1 dl fariinisokeria
    • 1 tl soodaa
    • ½ tl leivinjauhetta
    • ¼ tl suolaa
    • 2 ½ dl sokeroimatonta omenasosetta
    • 75 g voita
    • 3 rkl maustamatonta jogurttia
    • 2 munaa
    • 1 pussi (70 g) pähkinärouhetta
    • Pinnalle
    • 1 pussi (70 g) pekaanipähkinöitä
    • Tarjoiluun
    • juustoa
    • omenahilloa

    Valmistusohje

    Laita leivinpaperi leipävuokaan ja voitele se kevyesti voisulalla tai öljyllä.

    Mikäli omenasose on makeaa, niin sokerin määrän voi puolittaa. Sekoita kulhossa jauhot, sokerit, suola ja kohotusaineet. Lisää joukkoon omenasose, voi sulatettuna, jogurtti, munat sekä pähkinärouhe. Sekoita tasaiseksi.

    Kaada taikina vuokaan. Painele pekaanipähkinät pinnalle. Paista 175 asteessa noin tunti. Kokeile leivän kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei tartu tikkuun, leipä on kypsä. Kumoa jäähtymään ritilälle. Tarjoa juuston ja omenahillon kanssa.

    Sipaise lämpimän puolukkaisen vuokaleipäviipaleen päälle levitettä ja nauti syksyisestä mausta.
    Sipaise lämpimän puolukkaisen vuokaleipäviipaleen päälle levitettä ja nauti syksyisestä mausta. Kuva: Carolina Husu

    Puolukkainen vuokaleipä

    2 kpl

    • Ainekset
    • 4 dl omenatäysmehua
    • 25 g hiivaa
    • 1 ½ dl siirappia
    • 1 tl suolaa
    • 2 dl puolukkasurvosta
    • 1 ½ dl auringonkukan siemeniä
    • 9 dl vehnäjauhoja
    • 3 dl ruisjauhoja
    • 50 g voita

    Valmistusohje

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen täysmehuun. Lisää siirappi, suola, huoneenlämpöinen puolukkasurvos sekä siemenet. Alusta jauhot ja lopuksi pehmeä rasva taikinaan.

    Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan. Anna kohota peitettynä noin tunti. Paista 175 asteessa 30–40 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.