Ruokahävikki ravitsee roskiksia
Maailma hukkaa kolmanneksen ruuastaan, YK:n elintarvikejärjestö FAO laskee. Hävikissä on mukana koko ketju pellolta pöytään – ja roskiin. Kehitysmaissa eniten ruokaa tuhoutuu sadonkorjuussa ja varastoinnissa. Teollisuusmaissa taas elintarvikkeita heitetään surutta jätteiden sekaan.”Moni luulee edelleen, että kuljetus ja pakkaukset aiheuttavat ruuan suurimman ympäristökuorman. Todellisuudessa suurin ympäristövaikutus syntyy, kun sitä heitetään roskikseen”, toteaa asiantuntija Elina Ovaskainen Motivasta.
Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Sen kunniaksi keskiviikkona Helsingin Narinkkatorilla jaetaan ihmisille ilmaiseksi kasvisruokaa, jonka raaka-aineet olisivat muuten päätyneet jätteeksi.
Tempauksen takana ovat Motiva ja Haaga-Helian ammattikorkeakoulu. Ruokaan käytetyt kasvikset ovat peräisin S-ryhmän ruokakaupoista ja Inexin tukusta.
Hävikkiviikosta muistutetaan kuluttajia kuudella muullakin paikkakunnalla.
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

