Korvasieni-kylmäsavulohikeitto
Tuttu keväinen korvasieni aloittaa sienivuoden. Perinteisten kastikkeiden ja muhennosten lisäksi korvasieniä kannattaa käyttää kylmäsavulohikeittoon, johon se tuo herkullista makua. Jos olet ollut onnekas ja löytänyt huhtasieniä, myös ne sopivat tähän keittoon erinomaisesti. Huhtasienet voi lisätä keittoon heti puhdistamisen jälkeen, mutta myrkyllinen korvasieni on aina keitettävä kahteen kertaan ennen ruuaksi valmistamista.
Korvasieni-kylmäsavulohikeitto on parhaimmillaan valmistusta seuraavana päivänä, kun kala on maustanut liemen herkulliseksi. Kuva: Jaana KankaanpääKorvasieni-kylmäsavulohikeitto
noin 5 annosta
Ainekset
- 10 perunaa
- 3 porkkanaa
- 1 sipuli
- 1 l vettä
- ¼–½ tl suolaa
- 10 valkopippuria
- 2 laakerinlehteä
- noin 400 g kylmäsavustettua kirjolohta palana
- 2 dl esikäsiteltyjä, paloiteltuja korvasieniä
- 2 dl ruokakermaa
- 1 dl tilliä hienonnettuna
Valmistusohje
Pese ja kuori perunat ja porkkanat. Paloittele sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
Kiehauta vesi ja lisää kasvikset sekä mausteet. Keitä, kunnes perunat ovat lähes kypsiä.
Kasvisten kiehuessa poista kalasta mahdolliset ruodot ja nahka. Paloittele kala suupaloiksi. Lisää keittoon kalat, kahteen kertaan keitetyt, paloitellut korvasienet ja kerma. Kuumenna ja anna kiehua muutama minuutti. Viimeistele keitto tillillä ja tarjoa ruisleivän kanssa.
Muista! Myrkylliset korvasienet on aina ennen ruuanvalmistusta esikäsiteltävä keittämällä ne runsaassa vedessä, hyvin tuuletetussa tilassa vähintään kahteen kertaan viisi minuuttia kerrallaan. Keittämisten välillä sienet tulee huuhdella kylmällä vedellä ja keitinvesi on heitettävä pois. Sienten ja veden suhde tulee olla vähintään 1:3 tai väljempi.
Keittämisten jälkeen sienistä voi valmistaa ruokaa tai ne voi jäähdyttää ja pakastaa sopivina kerta-annoksina myöhemmin käytettäviksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
