Yksi helppo kikka tekee sienikeitosta tai -kastikkeesta erityisen maukasta
Suppilovahveroista valmistuu herkullista keittoa tai kastiketta. Helpolla kikalla tuot sienten maut paremmin esille ja suurustat keiton tai kastikkeen juuri sopivaksi.Sienikeitto on todellista lohturuokaa, jota kannattaa valmistaa, kun metsät notkuvat sieniä. Nyt suppilovahveroita alkaa nousta, ja niistä kannattaakin valmistaa herkullista keittoa tai kastiketta.
Suppilovahverot ovat jo itsessään täynnä makua, mutta mikäli niiden makua haluaa vahvistaa entistään keitossa, kannattaa ottaa avuksi tehosekoitin tai sauvasekoitin.
Pidän itse erityisesti sienikeitosta, jossa on herkullisia sienenpaloja. Silkkisetkin sienikeitot ovat toki maukkaita, mutta palat tuovat keittoon rakennetta. Sienikastikkeissa tavallisesti sienen paloja jo löytyykin.
Valmista siis keitto tai kastike perinteiseen tapaan. Sienet kannattaa paahtaa kunnolla ennen nesteeseen lisäämistä, jolloin niihin saa rutkasti makua. Kun keitto on melkein valmis, ota sivuun osa (noin kolmasosa tai neljäsosa) sienistä ja liemestä. Surauta sienet ja liemi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella silkkiseksi tahnaksi ja lisää se keiton tai kastikkeen joukkoon.
Tämä tahna tekee keitosta ja kastikkeesta erityisen maukasta ja sieni maistuu entistä enemmän jokaisella lusikallisella. Lisäksi tahna suurustaa keittoa ja kastiketta tehden siitä paksumman ja silkkisemmän.
Tätä kikkaa olen käyttänyt jo pitkään. Se toimii hyvin myös tatti- ja kantarellikastikkeissa sekä -keitoissa, joihin haluaa sienenpaloja.
Sienikeitto ei välttämättä tarvitse muuta kuin sieniä, sipulia, mausteita, kermaa ja vettä. Alta löydät yhden suppilovahverokeittoreseptin, jota on maustettu timjamilla. Tässä reseptissä koko keitto soseutetaan. Voit kuitenkin jättää osan sienistä soseuttamatta.
Suppilovahverokeitto
4–6 annosta
- Ainekset
- 5 dl suppilovahveroita
- 2 sipulia
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl voita
- 2 jauhoista perunaa
- 1 tl suolaa
- pari timjamin- tai rosmariininoksaa
- 7 dl vettä
- 1 prk (2 dl) pippuri ruokakermaa
- ½ dl persiljasilppua
- Koristeeksi
- timjamia tai persiljaa
- suppilovahveroita
Valmistusohje
Hienonna puhdistetut sienet, sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele perunat. Kuumenna sienisilppua kattilan pohjalla, kunnes neste on haihtunut. Lisää voi ja sipulikuutiot. Hauduta hetki.
Lisää perunat pieninä paloina ja mausteet. Kaada päälle vesi. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Nosta yrtinoksien rangat pois. Lisää persiljasilppu. Soseuta keitto. Lisää pippurikerma ja kuumenna keitto. Koristele annokset yrteillä ja pienillä, pannulla kypsennetyillä suppilovahveroilla.
Vinkki: Keitosta saa vegaanisen, jos korvaa voin rypsiöljyllä ja ruokakerman pippurin makuisella kauraruokavalmisteella.
Resepti: Kati Pohja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







