
Näillä ohjeilla onnistut varmasti leipomaan herkut kevätjuhlapöytään
Juhlien upea koriste on kaunis kahvipöytä ja sen makeat herkut. Parhaimpia ovat hyvissä ajoin valmistettavat, melko helpot, mutta näyttävät ja suussa sulavat leivonnaiset.
Vaihda sitruunatahna halutessasi kiinteään marmeladiin tai tarjoile palaset sellaisenaan, täyttämättöminä. Kuva: Markku Vuorikari
Pidä nämä pavlovan ainekset varalla. Jos vierasmäärä yllättää, kakku syntyy kymmenessä minuutissa. Kuva: Markku Vuorikari
Voit tehdä myös suupalaleivoksia pienempiin paperivuokiin. Silloin paistoaika on lyhyempi. Kuva: Markku Vuorikari
Valmiilla macarons-leivoksilla saat kakulle näyttävän ja makoisan koristelun. Kuva: Markku VuorikariErilaisten kevään ja kesän juhlien järjestelyissä riittää puuhaa. Tarkalla suunnittelulla ja muutamalla hyvällä niksillä helpotat valmisteluja.
Tee työsuunnitelma ja noudata sitä. Leivo hyvissä ajoin säilyttämistä ja pakastamista kestävät leivonnaiset, kuten kakkupohjat, pasteijat, pullat, kahvikakut ja piiraat. Pikkuleivät säilyvät viileässä ja kuivassa paikassa, mutta täytä esimerkiksi hilloiset pikkuleivät vasta edellisenä päivänä tai juhlan aamuna rapeuden takaamiseksi.
Juhlittavaa ilahduttaa varmasti, jos pöytään on leivottu joku juuri hänen lempileivonnaisistaan, kuten vaikka lusikkaleivät tai kinuskikakku.
Tee eri lajeja kohtuudella. Juhlavampaankin kahvipöytään riittää muutama suolainen ja makea tarjottava. Hyödynnä myös vuodenaika, kun pohdit raaka-aineita ja pöydän koristeita.
Kata kahvinoutopöytä niin, että vieras ottaa ensin käteensä lautasen sekä tarjottavat ja vasta viimeisenä kahvi- tai teekupin.
Jos juhliin on tulossa paljon lapsia, järjestä heille oma tarjoilupöytä.
Sitruunapalat
noin 40 kpl
150 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
3 dl kaurahiutaleita
2 dl kookoshiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
Väliin
2 dl lemoncurdia eli sitruunatahnaa
Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit.
Vatkaa mukaan muna. Yhdistä kaikki kuivat aineet keskenään, lisää taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat kahden leivinpaperin välissä liki pellin kokoisiksi ohuiksi levyiksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja paista levyjä 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Jäähdytä.
Lohko levystä haluamasi kokoisia paloja. Sivele marmeladia yhdelle palalle ja nosta toinen päälle. Tuprauta halutessasi koristeeksi vielä tomusokeria.
Kahden suklaan moussekakku
noin 16 annosta
Pohja
75 g voita
150 g kaura- tai digestivekeksejä
Valkosuklaatäyte
5 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
½ rkl rypsiöljyä
400 g turkkilaista jogurttia
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 limetti
2 ½ dl kuohukermaa
Tummasuklaatäyte
3 liivatelehteä
200 g tummaa suklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 ½ dl vispikermaa
4 rkl kuumaa vahvaa kahvia
Koristelu
macaronseja tai suklaisia kakunkoristeita
Sulata voi. Murskaa keksit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 23 senttiä) pohja ja reunat leivinpaperilla. Sekoita voisula keksimuruihin ja painele seos vuoan pohjalle.
Upota valkosuklaatäytteen liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sulata 150 g valkosuklaata vesihauteessa. Sekoita joukkoon öljy. Sekoita hieman jäähtynyt valkosuklaa jogurtin joukkoon. Mausta seos sokereilla. Rouhi loput valkosuklaasta ja lisää täytteeseen. Raasta pestystä limetistä kuori mukaan. Purista limetistä noin 2 rkl mehua ja kuumenna kiehuvaksi. Purista liivatteet vedestä ja liuota mehuun. Lisää liivateseos täytteeseen ohuena nauhana sekoitellen. Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää suklaaseokseen. Kaada valkosuklaatäyte keksipohjalle ja nosta jääkaappiin.
Upota tummansuklaatäytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Notkista tuorejuusto ja sekoita siihen sokerit ja hieman jäähtynyt suklaasula. Purista liivatteet ja liuota ne kuumaan kahviin. Anna seoksen jäähtyä hieman. Lisää seos suklaamassaan. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se täytteen joukkoon. Levitä tummasuklaaseos valkosuklaatäytteen päälle. Hyydytä peitettynä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.
Irrota kakku vuoasta, siirrä tarjoiluvadille ja koristele esimerkiksi macaronseilla.
Vadelmasilmät
20 kpl
300 g voita
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ¼ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2—3 dl vadelmahilloa (paistonkestävää)
Koristelu
sokerivesikuorrutetta ja vadelmia
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit.
Lisää muna vatkaten sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet siivilän lävitse. Anna taikinan rauhoittua jääkaapissa vartin verran.
Pyöritä taikinasta jauhoisella alustalla tanko ja jaa se 20 palaksi. Pyöritä palat palloiksi ja painele paperivuokiin.
Paina sormella keskelle syvennys ja täytä se hillolla. Paista leivonnaisia 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Viimeistele herkut sokerivesikuorrutuksella tai tomusokerilla ja halutessasi tuoreilla vadelmilla.
Kiireisen pavlova (gluteeniton)
8—10 annosta
2 valmista marenkilevyä (halkaisija noin 20 cm)
1 tlk (410/240 g) säilykeaprikooseja
½ l tuoreita mansikoita
2 dl kuohukermaa (+ 1 tl vaniljasokeria) tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
minttua
Nosta toinen marenkilevyistä tarjoiluvadille.
Levitä sen päälle valutetut ja hieman pienennetyt aprikoosit. Lohko mukaan puolet mansikoista. Vaahdota kerma tai vaniljakastike ja levitä täytteen päälle.
Nosta päälle toinen marenkilevy. Koristele mansikoilla ja mintunoksilla. Tarjoile heti.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

