Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näin valmistat kaalia uudella, herkullisella tavalla: 4 mahtavaa reseptiä

    Kaalit ovat ruoanlaiton moniottelijoita, joista voit loihtia mitä erilaisimpia ruokaelämyksiä.
    Erilaisista kaaleista saa loihdittua mitä maukkaampia ruokia.
    Erilaisista kaaleista saa loihdittua mitä maukkaampia ruokia. Kuva: Sanne Katainen

    Mehevät ja maukkaat kaalit ovat parhaimmillaan, joten niitä kannattaa käyttää juuri nyt. Kukkakaalia syödään usein raakana tai keitettynä, mutta se sopii mahtavasti myös uunissa kypsennettäväksi.

    Maustetut ja leivitetyt kukkaaliwingsit ovat kasvisversio tutuille broilerista valmistetuille wingseille. Älä pelästy ohjeen pitkää maustelistaa, sillä voit maustaa kukkakaaliwingsit myös oman mielesi mukaan. Itse tehty ranch-dippi maistuu ihanalta wingsien kaverina.

    Myös parsakaali sopii mainiosti uunissa kypsennettäväksi, sillä silloin makua ei liukene keitinveteen, vaan tavallaan tiivistyy itse kasvikseen. Lämmin paahdettu salaatti on oivallinen lisuke lähes kaikille liha- ja kalaruoille. Fetajuusto täydentää salaatin makua, sillä se tuo siihen rasvaa ja suolaisuutta.

    Mahtavat kaalit

    Kaaleja arvostettiin jo antiikissa, sillä niiden sukuun kuuluvia kasveja tiedetään käytetyn ravinnoksi jo ennen ajanlaskun alkua. Ruotsissa kaalien viljely alkoi 1300-luvulla.

    Kaalit ovat varsinaista superruokaa. Ne sisältävät paljon ravintoaineita ja erityisen runsaasti foolihappoa, kalsiumia ja C-vitamiinia. Ne ovat myös kuiturikkaita, kun puolestaan energiaa on vain vähän. Kaalit sopivat siis myös linjojaan tarkkailevien lautaselle.

    Kunnon sianlihakastike on herkku, joka tuo paljon muistoja mieleen. Nykytietämyksen valossa lähes kaikkiin ruokiin suositellaan lisättävän kasviksia, ja mikä olisikaan sianlihalle parempi makupari kuin mehevä ja maukas kyssäkaali. Kannattaa kokeilla!

    Pakasteesta myytävät pelmenit ovat huippuhyvä pikaruoka kiireiseen arkeen. Vähimmällä vaivalla keität pelmenit liemikuutiolla maustetussa vedessä, mutta vain muutaman minuutin enemmän aikaa vie kasviksilla ja sienillä rikastetun keiton tekeminen. Suotta väheksytty kiinankaali sopii erinomaisesti nopeasti kypsennettäviin keitto- ja vokkiruokiin. Keiton kuivatut herkkutatit voit korvata myös tuoreilla, käyttövalmiilla sienillä, esimerkiksi herkkusienillä.

    Kukkakaaliwingsit ja ranch-dippi sopivat sekä arkiruokailuun että leffaillan naposteluherkuksi.
    Kukkakaaliwingsit ja ranch-dippi sopivat sekä arkiruokailuun että leffaillan naposteluherkuksi. Kuva: Sanne Katainen

    Kukkakaaliwingsit

    4 annosta

    • Ainekset
    • noin 700 g kukkakaalia
    • 1 dl rypsiöljyä
    • 1 tl paprikajauhetta
    • 1 tl valkosipulijauhetta
    • 1 tl juustokuminaa
    • ½ tl srirachamausteseosta tai -tahnaa
    • ¼ tl suolaa
    • Leivitys
    • 2 dl pankokorppujauhoja
    • 1 dl parmesaaniraastetta
    • Ranch-dippikastike
    • 1 dl piimää
    • ½ dl majoneesia
    • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
    • ½ rkl sitruunamehua
    • 1 tl dijonsinappia
    • 1 tl paprikajauhetta
    • ripaus suolaa ja mustapippuria
    • ruoho- tai kevätsipulia hienonnettuna

    Valmistusohje

    Huuhtele, kuivaa ja paloittele kukkakaali. Leikkaa isot kukinnot kahteen tai neljään osaan. Sekoita öljyyn mausteet ja pyöräytä kaalit öljyssä.

    Sekoita pankojauhoihin juustoraaste. Leivitä kaalit ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Käännä, ja paahda vielä 15 minuuttia.

    Kastiketta varten sekoita kaikki aineet keskenään.

    Tarjoa kukkakaaliwingsit lämpiminä ranch-dipin kanssa.

    Lämmin, paahdettu salaatti maistuu kala- ja liharuokien lisukkeena.
    Lämmin, paahdettu salaatti maistuu kala- ja liharuokien lisukkeena. Kuva: Sanne Katainen

    Paahdettu parsakaalisalaatti

    4 annosta

    • Ainekset
    • 1 parsakaali
    • 2 porkkanaa
    • 1 tlk kikherneitä
    • 1 pkt fetajuustoa
    • 2 rkl rypsiöljyä
    • ¼ tl suolaa
    • 1 tl juustokuminaa
    • Kastike
    • ½ dl rypsiöljyä
    • ½ dl sitruunamehua
    • 1 rkl dijonsinappia
    • 1 rkl sokeria
    • lehtipersiljaa

    Valmistusohje

    Huuhtele ja paloittele parsakaali kukinnoiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi lanteiksi. Huuhtele ja valuta kikherneet.

    Sekoita öljyyn mausteet. Pyöräytä kasvikset ja kikherneet öljyssä. Levitä leivinpaperin päälle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Ota uunista, käännä kasvikset ja murustele päälle fetajuusto. Jatka paahtamista vielä noin 20 minuuttia, tai kunnes juusto ja kasvikset ovat saaneet hiukan väriä.

    Kasvisten paahtuessa sekoita kastikkeen aineet keskenään. Tarjoa salaatti lämpimänä.

    Sianlihakastike saa uutta makua mehevästä kyssäkaalista. Suosittelemme!
    Sianlihakastike saa uutta makua mehevästä kyssäkaalista. Suosittelemme! Kuva: Sanne Katainen

    Kyssäkaali-sianlihakastike

    noin 4 annosta

    • Ainekset
    • 400 g sianlihasuikaleita
    • 2 (à noin 400 g) kyssäkaalia
    • 1 sipuli
    • 3 kevätsipulia
    • 2 rkl voita tai rypsiöljyä
    • 2 tl timjamia
    • ½ tl mustapippuria
    • 6 dl vettä
    • 1 lihaliemikuutio
    • 2 dl ruokakermaa
    • 2 rkl vaaleaa suurustetta (esim. Maizena)
    • (suolaa)

    Valmistusohje

    Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista. Kuori ja kuutioi kyssäkaalit ja sipulit.

    Ruskista lihat rasvassa kahdessa erässä. Lisää lopuksi kaalit ja sipulit. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää mausteet, vesi ja liemikuutio. Anna hautua miedolla lämmöllä ½–1 tuntia, kunnes liha on kypsää.

    Lisää lopuksi kerma, kiehauta ja suurusta halutessasi vaalealla suuruksella.

    Tarjoa heti keitettyjen perunoiden, ruokaviljan tai riisin kanssa.

    Vinkki: Liemikuutio on suolainen, joten lisää suolaa vain tarvittaessa.

    Pelmenikeitto valmistuu vartissa ja vie nälän. Pelmeneitä löytyy kaupoista runsaasti eri makuisia.
    Pelmenikeitto valmistuu vartissa ja vie nälän. Pelmeneitä löytyy kaupoista runsaasti eri makuisia. Kuva: Sanne Katainen

    Kiinankaali-pelmenikeitto

    noin 4 annosta

    • Ainekset
    • 12 dl vettä
    • 1 (liha)liemikuutio
    • noin ⅓ kiinankaalia
    • 1–3 lehti- tai palmukaalinlehteä
    • 1–2 porkkanaa
    • 10 cm pala purjoa
    • 1 ps pelmeneitä (pakaste)
    • kourallinen kuivattuja herkkutattiviipaleita
    • muutama tippaa srirachakastiketta
    • ¼ tl chilihiutaleita

    Valmistusohje

    Pane vesi ja liemikuutio kiehumaan. Suikaloi kaalit, kuoritut porkkanat ja pesty purjo. Siirrä kasvikset, pelmenit, herkkutattiviipaleet ja mausteet kiehuvaan veteen. Keitä pelmenipussin ohjeen mukainen aika. Pelmenit ovat kypsiä, kun ne nousevat veden pinnalle.

    Tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa ja tarjoa keitto heti.

    Vinkki: Pelmeneissä ja liemikuutiossa on suolaa, joten muuta suolalisäystä ei välttämättä tarvita.