
Kesän herkullisimmat hernereseptit: Näitä kannattaa kokeilla!
Herneitä voi syödä sellaisenaan tai kypsentää keittämällä ja paistamalla. Nyt ovat herneenpalot parhaimmillaan, mutta kotimaista hernettä on aina saatavilla myös eri tavoin säilöttynä. Voit siis valmistaa herneherkkuja ympäri vuoden.Herneenpalkojen muoto, koko, mehevyys ja väri vaihtelevat lajikkeen mukaan. Tärkein niistä on silpoydinherne, jota käytetään sekä tuoreena että pakaste- ja säilyketeollisuuden raaka-aineena. Sokeri- ja taittoherneet ovat kalvottomia, makeita ja mureita eli niiden palotkin sopivat syötäviksi.
Herneet sisältävät kasvikseksi runsaasti proteiinia. Ne ovat muutenkin terveellistä herkkua – saat herneistä myös kuituja sekä A-, C- ja K-vitamiineja.
Kesällä usein toriherkkuna myytävät herneenpalot maistuvat auki napsautettuina ihan sellaisenaan. Herneet täplittävät herkullisesti myös perinteisen kesäkeiton ja tuovat makulisää erilaisiin salaatteihin, tahnoihin, risottoihin ja lisukkeisiin.
Kasvata itse kähärät herneenversot
Makean mureilla herneenversoilla saat makua ja näköä salaatteihin, leivän päälle, smoothieen ja vaikkapa sosekeittoon. Versot on helppo kasvattaa vadilla tai ruukussa vähän samaan tapaan kuin rairuoho. Näin se tehdään:
Liota pari desiä kuivattuja herneitä yön yli vedessä.
Levitä multaa tai kostutettua talouspaperia reunalliselle vadille. Ripottele päälle herneitä tiheästi yhteen tasoon. Kastele ja peitä pahvinpalalla tai foliolla. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana.
Poista peite, kun herneet alkavat itää ja siirrä astia valoisaan paikkaan. Kastele tarpeen mukaan.
Noin viikossa herneenversot kasvavat 7–10 sentin pituisiksi eli käyttövalmiiksi.
Leikkaa versot alimmaisten lehtien yläpuolelta, niin saat samoista herneistä toisenkin sadon.
Oletko kokeillut vetoherneitä eli apposia? Palot keitetään suolatussa vedessä, dipataan voisulaan ja imeskellään pehmenneinä. Apposet sopivat niin kasvisruokailijoiden illanistujaisiin kuin rapujuhliin vegevaihtoehdoksi.
Tuoreet herneenpalot säilyvät makoisina vain muutaman päivän, joten erityisesti helteellä korjatut palot kannattaa upottaa vähäksi aikaa mahdollisimman kylmään veteen. Nopeasti jäähdytetyt herneenpalot säilyvät jääkaapissa hyvinä jopa viikon.
Jos kesän hernesatoa tulee runsaasti, voit pakastaa sitä. Herneet kannattaa ensin ryöpätä eli kiehauttaa pikaisesti ja jäähdyttää mahdollisimman nopeasti ennen pakastusta vaikkapa siivilässä kylmällä vedellä tai jääpalakylvyssä. Pikainen kiehautus lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan. Jos sitä ei tehdä, herneet muuttuvat pakastimessa vetisiksi, ja niiden maku sekä rakenne kärsivät.
Tuoreella mintulla maustettu, helppotekoinen hernelisuke sopii erityisen hyvin kalaruokien seuraan. Kuva: Sanne KatainenHelppo hernelisuke
3–4 annosta
- Ainekset
- 1 pieni punasipuli
- Kastike
- 3 rkl ruokaöljyä
- 1½ rkl punaviinietikkaa
- 1 tl kokojyväsinappia
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- Lisäksi
- ½ ruukkua rucolaa
- 1 dl mintunlehtiä
- 200 g herneitä
Valmistusohje
Kuori ja silppua sipuli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kääntele sipulit kastikkeeseen maustumaan.
Revi rucola ja mintunlehdet laakeaan kulhoon, kumoa herneet päälle. Kumoa sipulit kastikkeineen herneseokseen ja kääntele sekaisin.
Viimeistele tuoreilla mintunlehdillä. Tarjoa kalaruokien lisukkeena.
Kokeile guacamole-dippiin avokadon tilalle kotimaista vaihtoehtoa. Ylläty, miten hyvin herneet taipuvat texmex-makumaailmaan. Kuva: Sanne KatainenHerneguacamole
- Ainekset
- 200 g herneitä
- 1 tomaatti
- noin ½ ruukkua korianteria silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl ranskankermaa
- 1 rkl limettimehua
- 2–3 viipaletta jalapenoja (säilyke)
- 1 tl juustokuminaa eli jeeraa
- noin ¾ tl suolaa
- Lisäksi
- maissilastuja
Valmistusohje
Jos käytät pakasteherneitä, sulata ja valuta ne.
Huuhtele ja paloittele tomaatti.
Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja käytä konetta, kunnes seos on tahnamaista. Tarkista maku.
Tarjoa hernedippiä maissilastujen kanssa sekä tacojen ja tortillojen täytteenä. Tahna maistuu myös ihan sellaisenaan paahtoleivän päälle siveltynä.
Rapea pekoni, hehkeät herneet ja mustaleimaemmentaali rikastavat kermaista pastakastiketta. Kuva: Sanne KatainenHerne-pekonipasta
4 annosta
- Ainekset
- 6 dl kuviopastaa
- 1 pkt (170 g) pekonia
- 1 sipuli
- 2–3 valkosipulinkynttä
- 2–3 rkl ruokaöljyä
- 2 dl herneitä
- 2½ dl (ruoka)kermaa
- noin 1 dl basilikaa silputtuna
- ¾ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
Valmistusohje
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja paista rapeaksi. Kumoa pekonisilppu talouspaperin päälle valumaan.
Hienonna sipuli ja valkosipulit ja kuullota ne öljyssä pannulla.
Lisää kerma ja anna kiehua hetki. Kumoa joukkoon herneet ja pekonisilppu. Mausta basilikalla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Sekoita kastike keitetyn, valutetun pastan joukkoon.
Ripottele annoksiin juustoraastetta.
Herneiden pilkuttama ohratto valmistetaan italialaisen risoton tapaan. Sen voi tarjota sellaisenaan tai lisukkeena. Kuva: Sanne KatainenHerneohratto
noin 6 annosta
- Ainekset
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 rkl ruokaöljyä
- 2½ dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
- 2 dl kuivaa (alkoholitonta) valkoviiniä
- 8–9 dl kuumaa kasvislientä
- 1 ps (200 g) herneitä (pakaste)
- 1 dl kuohukermaa
- 1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
- 30 g voita
- ½ dl lehtipersiljaa silputtuna
- 1 tl sitruunankuoriraastetta
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Valmistusohje
Kuori ja hienonna sipulit.
Kuumenna öljy kasarissa. Lisää joukkoon sipulit. Kääntele pari minuuttia ja sekoita mukaan ohrasuurimot. Sekoittele pari kolme minuuttia. Älä ruskista.
Lisää kasariin viini. Kun se on haihtunut, aloita kuuman kasvisliemen lisääminen kauhallinen kerrallaan. Maistele ja varmista, ettei ohra pääse ylikypsymään. Kypsennä kovalla lämmöllä poristen noin 15 minuuttia. Suurimoihin saa jäädä purutuntumaa.
Lisää joukkoon herneet ja kerma. Kun herneet ovat kuumenneet, lisää parmesaaniraaste ja voi. Mausta risotto lehtipersiljalla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.
Tarjoa ohratto mehevän valuvana saman tien sellaisenaan tai lisäkkeenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







