Tutkimus: B12-vitamiinia voidaan tuottaa viljatuotteisiin fermentoinnin avulla - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Tutkimus: B12-vitamiinia voidaan tuottaa viljatuotteisiin fermentoinnin avulla

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään, syntyy ihmiselle välttämätöntä B12-vitamiinia, jota luontaisesti saa vain eläintuotteista.
Kari Salonen, Markku Vuorikari
Tattari on osoittautunut hyväksi alustaksi B12-vitamiinin tuottamiseen.

Tähän asti kasvissyöjät ovat joutuneet hankkimaan B12-vitamiinin lisäravinteena tai pillereinä. Tulevaisuudessa vitamiinia saattaa saada myös vaikka leivästä tai jugurttityyppisistä elintarvikkeista.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat nimittäin löytäneet keinon saada kasviperäisiin elintarvikkeisiin B12-vitamiinia. Menetelmä perustuu fermentaatioon eli käymiseen ja B12-vitamiinia tuottavaan emmental-juuston Propionibacterium freudenreichii -bakteeriin.

Perjantaina Helsingin yliopistossa väittelevä Chong Xie tutki B12-vitamiinin tuottamista suoraan viljapohjaisissa alustoissa. Tutkimus osoitti, että syntyvän B12-vitamiinin määrään vaikutti suuresti lähtömateriaalin koostumus.

"Eniten B12-vitamiinia syntyi kolmen päivän fermentoinnin aikana riisileseessä ja seuraavaksi eniten tattarileseessä", Chong Xie toteaa tiedotteessa. Useimmissa materiaaleissa vitamiinia syntyi ravitsemuksellisesti merkittäviä määriä.

Ihminen tarvitsee B12-vitamiinia esimerkiksi hermoston ylläpitoon ja verisolujen muodostukseen. Sitä esiintyy kuitenkin pääasiassa vain eläinperäisissä elintarvikkeissa. Vähän tai ei lainkaan eläinperäisiä tuotteita syövien täytyy sen vuoksi ottaa B12-vitamiinia ravinnelisänä.

Lue myös:

Sopiiko vegaaniruokavalio lapselle? Ravitsemusprofessori vastaa

Kiinnostaako kasvisruokavalio? Ilman tietoa koostamisesta saatat aiheuttaa itsellesi jopa haittaa

Kaurasta tehdään nyt myös maidotonta suklaata

Emmental-juustosta tuttu Propionibacterium freudenreichii pystyy tuottamaan B12-vitamiinia solujensa sisälle.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsalaiset sianlihantuottajat katsovat toiveikkaina itään – Filippiinit antoi vihdoin tuontiluvan

Ethän ostanut tällaista jauhelihapakettia? Lidlin myymälöissä myynnissä olleessa tanskalaisessa naudanlihassa on taas havaittu salmonellaa

Suurin muutos Suomen ruokamarkkinoilla on tapahtunut kohti helppoutta, ei lihan käytön vähentämistä, lihatalo kommentoi

BBC: Mies kuoli syötyään liikaa lakritsia