Ruoka

Onko kotivarasi kunnossa, jos myrsky vie sähköt? Näillä konsteilla ehdit vielä varautua

Jääkaappi ei pitkään pysy kylmänä eikä kahvinkeitinkään toimi ilman sähköä.
Kari Salonen
Sähkökatko saattaa kestää useita päiviä, joten silloin on hyvä, jos kotivara on kunnossa.

Seuraavaksi vuorokaudeksi ennustettu myrsky saattaa katkaista sähköt monin paikoin. Sähkökatkoon kannattaa varautua, vaikka päivät ovatkin vielä aika pitkään valoisia eikä pakkanenkaan pauku nurkissa.

Varaa kaappiin ruokaa, joka säilyy huoneenlämmössä ja jota voi syödä ilman lämmittämistä, ellet sitten omista puuliettä tai retkikeitintä. Toki grillatakin voi, ellei sade ja tuuli estä sitä.

Suositus olisi, että kodissasi olisi ruokaa ja juomaa ainakin kolmeksi päiväksi.

Varaa siis vettä kannelliseen astiaan ja mehua, hedelmiä ja kasviksia, säilykkeitä, pähkinöitä, leipää ja korppuja, muroja, mehukeittoja ja hilloja. Kaapissa voisi olla myös huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia, keksejä ja suklaata. Myös pastaa, pussikeittoja, riisiä, muusijauheita ja linssejä olisi hyvä olla, jos sinulla on keittomahdollisuus.

Älä unohda lemmikkien ruokaa.

Hanki vain sellaisia elintarvikkeita, joista pidät, ja huolehdi, että tavarat kiertävät. Tarkoitus ei ole synnyttää turhaa hävikkiä.

Sähkökatkon varalta kotona pitäisi olla myös jotain, millä valaista. Otsalamput tai taskulamput, joissa on toimivat patterit, ovat tarpeen, ja kynttilöillä tai lyhdyillä saa valoa huoneisiin. Muista myös tulitikut.

Pistokkeet ja sähköiset lämmitysvälineet eivät toimi sähkökatkon aikana. Jotta asunto ei kylmene, sulje väliovet ja ikkunat äläkä avaa ulko-ovea turhaan. Varaa kuivia polttopuita käytettäväksi, jos talossasi on tulisija.

Akut tyhjenevät, jos niitä ei saa ladatuksi. Siksi olisi hyvä olla varalla täyteen ladattu matkalaturi puhelinta varten tai vara-akku. Paristoilla toimivasta radiosta on myös hyötyä ja iloa.

Monella alkavat pakastimet olla tähän vuodenaikaan täynnä. Se on hyvä, jos sähkökatko ei kestä useita päiviä, sillä täydessä pakastimessa pakasteiden sulaminen nolla-asteiseksi vie monta vuorokautta. Käytä ensin tuore- ja jääkaappituotteet ja vasta sitten pakastimen sisältöä, äläkä avaa pakastinta turhaan.

Nolla-asteisiksi sulaneet elintarvikkeet voit tehdä ruuaksi tai jos esimeriksi lihaa on paljon, niin kypsentää lihat ennen uudelleen pakastamista.

Lisää tietoa varautumisesta löydät esimerkiksi Suomen Pelastusalan keskusjärjestön turvaoppaasta.

Lue myös:

Mietitkö, mitä kotivaraksi kannattaa hankkia? Marttaliitto neuvoo

Maalla varautuminen jo osataan – testaa pärjäätkö kotivaralla 72 tuntia

Ruotsi huolissaan omavaraisuudesta, joka on 30 prosenttiyksikköä Suomea alempi – hallitus penää kansalaisille ohjetta kriisiruuasta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Löytyvätkö nämä tuotteet ostoskoristasi? K-ryhmä listasi ensi vuoden 15 nousijaa

K-ryhmän myynti osoittaa selvin luvuin kotimaisen suosion kasvun korona-aikana

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava

Söin täällä: Suomalainen hevonen tekee viimeisen palveluksensa herkkusuun lautasella