Ruoka

Oletko kokeillut tehdä pestoa persiljasta ja tsatsikia kesäkurpitsasta?

Itse tehdyt levitteet kruunaavat leivän tai vaikka pasta-annoksen.
Jaana Kankaanpää
Mausta kesäkurpitsatsatsikileipä lopuksi juoksevalla hunajalla.

Italialaiset sekoittavat pestonsa basilikasta ja pinjansiemenistä ja kruunaavat sen parmesaanilla. Ainekset ovat arvokkaanpuoleisia täällä pohjolassa, mutta mikä estää tekemästä peston vähän kotoisammista aineista: basilikan tilalle persiljaa ja pinjansiementen sijaan auringonkukansiemeniä. Parmesaanin voi korvata sinihome- ja emmentaljuustolla.

Tämä kotitekoinen pesto maistuu niin maalaisleivän kuin pastan höysteenä.

Entä sitten kreikkalaisten tsatsiki. Perinteisesti siihen tulee kurkkua, mutta yhtä hyvin tsatsikin voi tehdä kesäkurpitsasta, jota monella on omasta takaa. Valkosipuli, turkkilainen jugurtti, mustapippuri ja minttu täydentävät herkun.

Kesäkurpitsatsatsiki sopii niin levitteeksi kuin vaikka uuniperunan täytteeksi.

Jos olet kalan ystävä, oletko kokeillut kotimaisia luonnonkalasäilykkeitä? Niistäkin syntyy herkullisia levitteitä ja tahnoja, joita voi käyttää sekä leivän päällä että perunoiden höysteenä.

Raikastukseksi voit sekoittaa joukkoon yrttejä ja sitruunamehua. Tällainen luonnonkalakaviaari maistuu myös keitettyjen perunoiden kyytipoikana.

Lue myös:

Yllättikö runsas kesäkurpitsasato? Poimi tästä vinkit käyttöön

Ravitsemusprofessori listaa kolme asiaa: Näin valitset parhaan levitteen

Bunge kehitti Raisiossa siemenlevitteen, josta se odottaa vientimenestystä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi" – Ruokatoimittajat valitsivat Japanin katuruoka -kirjan vuoden parhaaksi kotimaiseksi

Hans Välimäki kertoo, mitkä ovat suomalaisten ravintoloiden suurimmat ongelmat – lisäksi hän paljastaa pahimmat ammatilliset mokansa

"Hirvitti, että Avista soitetaan" – näyttävä kurpitsatempaus on tuonut halikkolaiselle vihannestilalle jo kymmeniätuhansia kävijöitä

Lievitystä Lapin-kuumeeseen: tee oikeaoppinen poronkäristys