Jos kinkkua jää yli, hanki valmiiksi nämä raaka-aineet: Saat täydellisen välipalan
Ranskalaisravintola Pastiksen oma keittokirjasta löytyy helppo ja superherkullinen täytetty leipä, johon voit hyödyntää joululta jääneen kinkun.
Sinappi tuo lämpimään leipään herkullisen maun. Kokonaisuuden kruunaa juustokastike. Kuva: Janiko KemppiRavintola Pastis täytti hiljattain kymmenen vuotta. Helsingissä sijaitseva ravintola kokosi kirjaansa Ravintola Pastis – Pieni pala Pariisia suosituimpia ruokiaan kotona valmistettavaksi.
Testasimme aiemmin kirjasta Croque Monsieur -reseptiä. Tämä lämmin leipä koostuu rapeakuorisesta leivästä, mehevästä kinkusta, vahvasta dijonsinapista sekä juustoisesta mornaykastikkeesta. Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta.
Leipä onnistui kotioloissa hyvin itse valmistettuun hapanjuurileipään. Juustossa ei kannata pihtailla, sillä se tuo makua kastikkeeseen. Juustokastike ei tahtonut saada uunissa väriä, mutta nopea käyttäminen grillivastuksilla teki ihmeitä.
Tähän leipään voi käyttää ohueksi leikattuja kinkkusiivuja tai vaihtoehtoisesti suikaleitakin. Tällä reseptillä loppukinkku häviää hetkessä.
Croque Monsieur
4 annosta
- Ainekset
- 8 rkl dijonsinappia
- 8 viipaletta maalaisleipää
- 200 g kinkkua viipaleina
- 150 g comtéjuustoa viipaleina
- 150 g gruyérejuustoa viipaleina
- Mornaykastike
- 25 g voita
- 0,4 dl vehnäjauhoja
- 5 dl maitoa
- 100 g comtéjuustoa raastettuna
- hyppysellinen suolaa
- ripaus pippuria
- Paistamiseen
- Voita
Valmistusohje
Valmista mornaykastike. Sulata voi kattilassa ja vispilöi joukkoon jauhot. Kypsennä jauhoja hetki koko ajan sekoittaen.
Lisää kattilaan maito hyvin vispilöiden ja kiehauta.
Keitä keskilämmöllä, kunnes kastike paksuuntuu. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmista leivät. Levitä dijonsinappi leipäviipaleiden pinnoille. Lisää viipaleiden päälle kinkkuviipaleet ja juustot. Käännä päälle toiset leipäviipaleet.
Kuumenna voi isolla paistinpannulla. Paista leipien molemmat puolet pannulla voissa kullanruskeiksi.
Nosta leivät uunipellille, lusikoi päälle mornaykastiketta ja ripottele halutessasi pinnalle hieman juustoraastetta. Paista 185-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, kunnes juusto on gratinoitunut.
Vinkki: Croque Monsieur muuttuu Croque Madameksi, kun paistat häränsilmäkananmunan leivän päälle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





