Michelin-tähdenkin napannut ravintolayhtymä hajoaa – kokki Henri Alén: ”Urani isoin asia tuli päätepysäkille”
Ravintolayhtymään kuuluu esimerkiksi Michelin-ravintola Finnjävel.Merkittävän helsinkiläisen ravintolakonserni Muru Diningin liiketoiminta jakautuu.
Ravintolayhtymään on lukeutunut ensimmäisenä, vuonna 2010 avattu Muru sekä Pastis, Finnjävel Sali, Michelin-tähtiravintola Finnjävel Salonki, Muru Winebar, Sue Ellen, Fiasco ja Villa Lilla. Lisäksi ryhmään kuuluvat Muru Wines, Muru Baby -lastenruokayritys sekä ravintolavarausjärjestelmä Prego.
Uudelleenjärjestelyssä ravintolat Muru, Murun Viinibaari, Pastis ja Villa Lilla, sekä viinien maahantuonti yritys Muru Wines siirtyvät Samuil Angelovin omistukseen. Muru Baby, Prego ja omistus Finnjävel Sali & Salonki -ravintolassa siirtyvät Timo Linnamäen ja Henri Alénin omistukseen.
Alén jakoi tuntemuksiaan Instagram-tilillään.
”Ammatillisen urani isoin asia tuli päätepysäkille. Olen myynyt osuuteni pois Muru-konsernista”, Alén kirjoittaa.
Alén kuvaa oloaan haikeaksi, mutta samalla helpottuneeksi. Kauppoja helpotti se, että omistajat olivat yksimielisiä asiasta.
”Tämä taival on ollut uskomaton seikkailu. Muutamasta intohimoisesta tekijästä syntyi 100 ihmistä työllistävä konserni, jonka liikevaihto pyöri yli 10 miljoonassa”, Alén kirjoittaa.
Alén kertoo keskittyvänsä jatkossa Finnjäveliin ja missioon nostaa suomalaisen ruokakulttuurin arvostus sen ansaitsemalle tasolle yhdessä Tommi Tuomisen ja Linnamäen kanssa.
Tavoitimme Samuil Angelovin kommentoimaan tarkemmin tapauksen taustoja.
”Ei tässä ole mitään draamaa. Olemme keskustelleet tästä jo pitkään. Olemme kehittäneet ravintolatoimintaa kuitenkin jo 14 vuotta yhdessä. Se on aika paljon enemmän kuin moni avioliitto Suomessa kestää”, Angelov naurahtaa.
Angelov totesi, että omistajista joku halusi toista ja joku toista. Tällaisessa tilanteessa piti miettiä, miten jatketaan. Tärkeintä oli, ettei kova työ olisi mennyt hukkaan.
”Ydinajatus tässä on, että palataan juurille. Tehdään sitä, missä ollaan hyviä ja samalla vaalitaan sitä, mikä on hyvää. On tärkeä varmistaa ravintoloiden jatko.”
Angelovin mukaan Murun ravintoloille on selkeät suunnitelmat tulevaisuudelle.
”Lähdetään kehittämään ja tekemään uutta. Ravintola-ala on nyt tietynlaisessa murrosvaiheessa monessa suhteessa. Polarisoituvassa maailma on nähtävissä myös bisnespuolella. On joko pieniä tai sitten on suuria ravintolatoimijoita. Nyt näkyy pienempien toimijoiden puolelta sellaista yhteen puhaltamista.”
”Ehkä meillä vaikutti päätökseen myös se, että seitsemän erilaisen ravintolan ryppään johtaminen oli hankalaa.”
Angelov myöntää, että taloudellinen tilanne on vaikuttanut Muru Diningin ravintoloihin. Lisäksi Fiascon ja Sue Ellenin vuokrasopimukset ovat päättymässä. Näiden ravintoloiden toimintaa ollaan todennäköisesti Angelovin mukaan ajamassa alas.
Kun ravintoloita eriytetään, voisi tulla mieleen, että myös riskit kasvavat.
”Olemme enemmänkin ravintoloitsijoita ja yrittäjiä, eikä bisnesmiehiä. Kai ravintolahommia voi tehdä rahankin takia, mutta kyllä oman tiedon mukaan voisin luetella useamman helpommankin keinon tienata.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








