
Söin täällä: Egon lounaan päräyttävin annos oli alkukeitto
Ravintola Egossa tilan tunnelma ja miljöö ovat yhtä askeettisia kuin edeltäjälläänkin: ruoka ja konstailemattomuus ovat pääosassa.
Alkuruokana tarjoillun kurkuma-palsternakkakeiton pinnalla persiljaöljy toi väriä ja makua. Kuva: Kimmo Lundén”Ravintola Egon lounaiden ’päräyttävin’ osa on alkukeitto, siihen keittiö satsaa.” Näillä sanoin vakioasiakas opasti uutta kävijää Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevan ravintolan lounastajaa.
Ego on ravintola Juuren manttelinperijä: suomalaisia raaka-aineita, makuja ja ruokakulttuuria. Juuri haettiin konkurssiin helmikuussa 2021.
Egossa tilan tunnelma ja miljöö ovat yhtä askeettisia kuin edeltäjälläänkin, ruoka ja konstailemattomuus ovat pääosassa. Taitavat tuolit ja pöydätkin olla alkuperäiset.
Eikä siinä mitään. Alkuruoaksi kurkuma-palsternakkakeittoa, pinnalla persiljaöljy tuo väriä ja makua.
Suositus ei ollut turha. Keitto on maukas.
Ravintolan liitutaululla on päivän kolmen ruokalajin lounasmenu. Hinta 34 euroa.
Pääruokana savustettua lohta, perunapyreetä, uppopaistettua kukkakaalia ja veriappelsiinikastiketta.
Ei huono, sanoisi turkulainen hakiessaan kiittävää arvostelua.
Veriappelsiini on maalis—huhtikuussa sesonkituote ja raikas valinta kastikkeeseen. Mutta miten kastike on keitetty kokoon ja savustetun lohen pariksi?
Riccardo! Tarjoilija kysyy kokilta reseptin salat: ”Voita, kermaa ja persiljaöljyä.”
Persiljaöljy sopiikin ruokaan kuin ruokaan.
Entä savustettu norjalainen lohi? Suutuntuma on erinomainen. Miten kala on valmistettu?
Riccardo tietää jälleen. Lohi on ensin lämminsavustettu. Sähkösavustin ja leppälastuja. Sitten vielä toviksi uuniin 50 asteeseen. Rypsiöljyä ja vähän oliiviöljyä.
Öljyssä uppopaistettua kukkakaalia en ole aiemmin maistanut. Väri on pinnalta ruskeaksi paahtunut. Kukkakaalia ei ole friteerattu, kuten uppopaistaessa tavallisesti tehdään.
Jälkkärinä vaniljapannacotta ja pähkinämysliä. Espresson kanssa hyvä aterian päätös.
Ja onhan täällä muitakin. Peräpöydästä nousee seurue lähteäkseen. Tuttu kasvo? Televisiokokkina tunnettu Jyrki Sukulahan se siinä!
Ravintola Ego, Korkeavuorenkatu 27, Helsinki.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat











