Ravitsemusasiantuntija: Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäisen elintarvikkeen hiilipäästö
On hyvä, että ilmastokeskustelu laajenee ruuan ravitsemukselliseen merkitykseen eikä puhuta vain jonkun ruoka-aineen hiilipäästöistä, sanoo Senja Arffman.
Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee sen hiilipäästöt, ei yksittäinen elintarvike. Kuva: Jaana Kankaanpää"Aiemmin keskusteltiin paljon yksittäisten ruoka-aineiden hiilipäästöistä ja siitä, että mitä pitäisi jättää pois", sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Senja Arffman ja viittaa esimerkiksi taannoisiin liha- ja maitopäätöksiin.
Arffman työskentelee asiantuntijayritys Envitecpolisissa, jonka yhtenä tehtävänä on tuottaa laskettua tietoa päätöksenteon tueksi. Arlan pyynnöstä Arffman teki muun muassa tutkimusselvityksen, jossa katsottiin eri ruoka-aineiden hiilipäästöjä ja suhteutettiin ne ruoka-aineiden ravintoainesisältöön.
Ravintoaineista tarkasteltiin suojaravintoaineita eli vitamiineja ja kivennäisaineita. Ravintosisällöt poimittiin Finelin tietokannasta, jota ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ja ravintotiheyssuositukset otettiin suomalaisista ravitsemussuosituksista.
MT uutisoi katsauksen tuloksista 19.12. "Ravintoaineisiin suhteutettuna riisi on ilmastopahis". Uutinen herätti vilkkaa keskustelun riisin puolesta ja vastaan.
Tulokset valkoisen riisin ravintoköyhyydestä eivät yllättäneet Arffmania, ei myöskään uutisen aiheuttama kohu.
"Koko hiilikenttä on sellainen, että mikä tahansa uutinen aiheuttaa vyöryn puolesta ja vastaan", hän kuittaa.
"Syöminen on moninainen juttu. Ilmastonäkökulmien rinnalla on syytä pitää mielessä myös ruuan tehtävä terveydelle ja hyvinvoinnille. Ravitsemustieteilijä nostaa asian monesti näin päin, että miksi me syömme ja että vain syöty ruoka ratkaisee."
Arffman ei leimaisi yhtä yksittäistä elintarviketta hyväksi tai pahaksi, ei edes riisiä. "Ravitsemuksellisesti valkoinen riisi sisältää erittäin vähän vitamiineja ja kivennäisaineita eikä juuri lainkaan kuituja, joten on syytä miettiä, rakentaako ruokavalionsa sen pohjalle."
Asiantuntija muistuttaa myös, ettei tarkoitus ole verrata esimerkiksi naudanlihaa ja salaattia tai riisiä ja maitoa, vaan esimerkiksi valkoista riisiä, ruskeaa riisiä ja perunaa eli ruokalautasella olevia eri hiilihydraatin lähteitä.
"Ravintotiheys on ravitsemustieteessä tyypillinen tapa tarkastella ruoka-aineiden laatua ja ravitsevuutta. Kun nämä ovat meille asiantuntijoille tuttuja termejä, niin emme ehkä ole hoksanneet, että ihmiset eivät ymmärrä, että nyt puhutaan vitamiineista ja kivennäisaineista", Arffman selvittää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
