
Cava sopii mainiosti samppanjan ystävänkin kuplivaksi ‒ yksi suuri ero supersuosittuun proseccoon
Monen vapun juhlintaan kuuluu kuohuva, mutta miten valita se oikea?Espanjalaiset cavat ja italialaiset proseccot ovat ehdottomasti suomalaisten suosikkikuohuviinejä. Varsinkin prosecco on korostunut Alkon myyntilistoilla, mutta moni etsii nyt hieman ryhdikkäämpää kuohuviiniä.
Sekä prosecco että cava ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä kuohuviinejä. Ne eroavat kuitenkin toisistaan ja muutama asia kannattaakin muistaa kuohuviiniostoksille suunnatessa. Ranskalaiset samppanjat ovat myös oma lukunsa, johon emme tässä artikkelissa paneudu.
Prosecco ja cava eroavat makunsa puolesta paljon. Siinä, missä prosecco on perinteisesti lempeämpi happojensa puolesta sekä aromiltaan tuoreempi, on cava hapokkaampi ja aromeiltaan moniulotteisempi.
Proseccoa voi kuvailla raikkaan hedelmälliseksi ja siitä erottaa usein päärynän, omenan, persikan ja kukkien aromeja. Prosecco voi olla sokeriensa osalta pyöreämpi.
Cava on taas usein erittäin kuiva. Siinä on sitruksisuutta sekä mineraalisia piirteitä. Kellarikypsytys tuo cavalle paahteisuutta.
Proseccon valmistamiseen käytetään Glera-rypälettä, joka tunnettiin aiemmin nimellä Prosecco. Proseccoon voidaan käyttää myös 15 prosenttia muita lajikkeita.
Cavoissa käytetään taas runsaammin eri rypälelajikkeita. Tavallisia vaaleita rypälelajikkeita ovat Macabeo, Parellada ja Xarel-lo, mutta valmistukseen voi käyttää myös punaisista espanjalaislajikkeista Garnacha sekä Trepatia, josta jälkimmäistä käytetään ainoastaan rosee-cavaan. Cavan valmistukseen käytetään nykyään myös samppanjasta tuttuja Chardonnayta sekä Pinot Noiria.
Laadukkaita proseccoja tuottavat arvoalueet ovat tuotantoalueen keskellä Valdobbiadenen ja Coneglianon kylien kukkuloilla. Kuva: Marita JoutjärviProseccon ja cavan valmistusmenetelmät eroavat merkittävästi toisistaan. Prosecco valmistetaan tankkikäymisellä, kun taas cava perinteisellä samppanjamenetelmällä, jossa valmistuksen toinen käyminen tapahtuu pullossa. Näin prosessi on pitkä kellarikypsytyksessä – cava tarkoittaa kellaria.
Cavaa kypsytetään vähintään yhdeksän kuukautta, mutta joidenkin cavojen kohdalla voidaan puhua vuosista. Kun cava on kypsynyt, avataan pullo ja kaulaan valunut hiiva poistetaan, jonka jälkeen pullo täytetään saman viinin sekä sokerin sekoituksella.
Proseccossa toinen käyminen tapahtuu tavallisesti painetankissa, jossa viiniä pidetään muutamien viikkojen ajan. Kun kuplat ovat muodostuneet, pullotetaan viini sokerin kanssa. Näin prosecco saa ominaisen tuoreen ja hedelmäisen luonteensa.
Lähde: Alko
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







