Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Voimaa välipalasta: Reseptivinkit koululaisille ja vähän vanhemmillekin

    Kun koulupäivän jälkeen nälkä kurnii vatsassa, on välipalan aika. Itse tehdyt ruokaisat ja makeat herkut maistuvat parhailta ja kannustavat nuoria kokkailuun. Kun kokkaa kaverin kanssa, homma on vieläkin kivempaa.
    Helpot välipalat piristävät päivää.
    Helpot välipalat piristävät päivää. Kuva: Sanne Katainen

    Olipa koululainen millä luokalla tahansa, kotiin tultua on hyvä haukata jotain välipalaa ennen harrastuksia, läksyjentekoa ja muita aktiviteetteja. Sen sijaan itse tehtävien välipalojen kokkailussa iällä ja keittiötaidoilla on merkitystä. Nuorimmille on vanhempien hyvä varata mahdollisimman helppoa tai ihan valmista haukattavaa. Isommat voivat tarttua itse kauhan varteen.

    Kun lapset otetaan kotona mukaan keittiöhommiin, kasvavat niin kokkaustaidot kuin -intokin. Nuorta voi kannustaa omatoimikokeiluihin tutustumalla yhdessä lapsille suunniteltuihin keittokirjoihin. Kun ruoanlaiton aapinen on hallussa, voi jatkaa haastavampiin resepteihin.

    Viimeistään seiskaluokan kotitaloustunneilla nuoret saavat käytännönläheistä oppia keittiötyövälineiden ja -koneiden käytöstä, terveellisestä ruokavaliosta sekä ruokaohjeiden noudattamisesta. Moni yläkoululainen onkin saanut opetuskeittiössä kipinän keittiöpuuhiin ja yllättänyt kotijoukot kotitehtävien sujuvuudella ja herkullisuudella.

    Pieni muistilista pikkukokeille

    – Voit leipoa ja laittaa ruokaa itsenäisesti, jos osaat lukea ja noudattaa ruokaohjetta sekä hallitset tavallisimpien keittiökoneiden ja -työvälineiden käytön.

    – Varmista vanhemmilta, että voit lainata keittiötä omiin kokkailuihisi.

    – Valitse taitoihisi sopiva resepti ja lue se läpi ajatuksella. Selvitä mahdolliset epäselvät kohdat.

    – Ota esille kaikki tarvitsemasi raaka-aineet ja välineet.

    – Pese kädet huolellisesti ja suojaa vaatteesi esiliinalla.

    – Työskentele keskittyneesti ja rauhallisesti, niin et unohda mitään tai loukkaa itseäsi. Ole erityisen varovainen kuuman uunin ja lieden kanssa. Ole tarkkana myös, kun käsittelet teräviä veitsiä.

    – Kun olet valmis, siivoa jälkesi ja jätä keittiö samaan kuntoon kuin se oli aloittaessasi.

    Erilaiset leivät ovat helppoa ja maukasta evästä. Valmiiksi viipaloidut leivät eivät vaadi edes terävän leipäveitsen käyttöä. Voileivälle on helppo latoa leikkeitä, juustoa ja kasviksia. Vaihtelua saa käyttämällä erityyppisistä leipiä ja täytteitä. Raejuusto porkkanaraasteen ja hyvän kastikkeen kera sopii raikastamaan kalapullahodaria. Tortillalätyistä valmistuu vohveliraudalla turvallisesti ja näppärästi lämpimiä quesadilloja.

    Leipominen on erityisen suosittua. Helppojen ja hyvien reseptien kärjessä ovat teeleivät ja rieskat sekä kauralastut, kääretortut ja marjapiirakat.

    Smoothiet ovat nopeita, helppoja ja loputtomasti muunneltavissa. Kokeile marjojen ja hedelmien vaihtelemisen lisäksi maustamista – ripaus kanelia, kardemummaa tai vaniljaa antaa makulisää.

    Puuroja voi syödä myös kylmänä. Kuohkeaksi vatkattu vispipuuro maidon kanssa maistuu monen koululaisen suussa. Tuorepuurot ovat helppoja pikkukokeillekin. Sekoittele kaurahiutaleisiin nesteeksi täysmehua tai jogurttia ja lisää hedelmiä, marjoja tai pähkinöitä maun mukaan. Yön yli jääkaapissa muhittuaan puuro on valmista lusikoitavaksi seuraavana päivänä.

    Maaseudun Tulevaisuuden reseptiarkistosta löydät lisää hyviä reseptejä hakusanalla välipala.

    Sämpylän väliin sujautetut kalapullat, raejuusto, porkkanaraaste ja maukas kastike tepsivät pikkunälkään.
    Sämpylän väliin sujautetut kalapullat, raejuusto, porkkanaraaste ja maukas kastike tepsivät pikkunälkään. Kuva: Sanne Katainen

    Kalapullahodarit

    4 kpl

    • Ainekset
    • 2 porkkanaa
    • 4 hotdog-sämpylää
    • 12 kalapyörykkää (lohi tai järvikala)
    • Kastike
    • 1 dl turkkilaista jogurttia
    • 1 rkl ruohosipulia silputtuna
    • 1 tl juoksevaa hunajaa
    • ½ tl suolaa
    • ripaus mustapippuria
    • Lisäksi
    • 2 rkl sinappikurkkusalaattia
    • 2 rkl raejuustoa
    • 1 rkl paahdettuja sipulihiutaleita

    Valmistusohje

    Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Nosta kastikekippo kelmulla peitettynä jääkaappiin maustumaan vartiksi.

    Kuori porkkanat ja raasta ne hienolla terällä.

    Kuumenna kalapullat mikroaaltouunissa tai paistinpannulla. Lämmitä myös sämpylät.

    Lusikoi sämpylän väliin porkkanaraastetta ja kastiketta. Pane jokaiseen hodariin 3 kalapyörykkää ja lisää vielä sinappikurkkusalaattia, raejuustoa sekä paahdettuja sipulihiutaleita.

    Hodarit maistuvat mainiolta maidon kera.

    Vinkki: Voit korvata pyörykät kalapuikoilla, jos niitä on vaikkapa jäänyt yli edellisen päivän aterialta.

    Sekoittamalla valmistuvasta marjapiirakasta riittää useammallekin välipalanälkäiselle.
    Sekoittamalla valmistuvasta marjapiirakasta riittää useammallekin välipalanälkäiselle. Kuva: Sanne Katainen

    Helppo marjapiirakka

    10–12 palaa

    • Ainekset
    • 2 kananmunaa
    • 1½–2 dl sokeria
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 3 dl vehnäjauhoja
    • 1½ tl leivinjauhetta
    • 1½ dl voita sulatettuna tai juoksevaa margariinia
    • 1 dl maitoa tai appelsiinitäysmehua
    • Pinnalle
    • 3–4 dl mustikoita (tai muita marjoja sesongin mukaan)

    Valmistusohje

    Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

    Voitele piirakkavuoan (halkaisija noin 27 cm) pohja ja reunat voinokareella.

    Sekoita munat ja sokerit keskenään kulhossa. Käytä happamille marjoille, kuten puolukoille ja herukoille, suurempaa sokerimäärää.

    Mittaa toiseen kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Kääntele muna-sokeriseokseen kuivat aineet, rasva ja neste. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuokaan.

    Levitä päälle marjat reunoja myöten.

    Paista tasalämmössä uunin alatasolla 25–30 minuuttia. Peitä piirakka leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta alkaa tummua liikaa.

    Juustolla ja salsakastikkeella täytetyt tortillalätyt paahtuvat näppärästi vohveliraudalla.
    Juustolla ja salsakastikkeella täytetyt tortillalätyt paahtuvat näppärästi vohveliraudalla. Kuva: Sanne Katainen

    Quesadillat vohveliraudalla

    2 annosta

    • Ainekset
    • 4 (täysjyvä)vehnätortillaa (S-koko)
    • 4 rkl texmex-tomaattikastiketta (hot tai medium)
    • 4 viipaletta kalkkuna- tai broilerileikkelettä
    • noin 1 dl cheddarjuustoraastetta
    • (korianteria)

    Valmistusohje

    Levitä tortillat puhtaalle työpöydälle. Levitä niille lusikan selällä tomaattikastiketta. Jätä puoli senttiä reunoilta tyhjäksi.

    Levitä kahdelle tortillalle leikkeleet, ripottele päälle juustoraastetta ja halutessasi korianterinlehtiä. Nosta toiset kaksi tortillaa täytteiden päälle ja painele käsin niitä yhteen.

    Kuumenna vohvelirauta ja nosta siihen täytetty tortilla. Paahda, kunnes pinta on saanut väriä ja juusto on sulanut. Kuumenna toinen samalla tavalla. Leikkaa tortillat halutessasi neljään osaan.

    Tarjoa lisänä kasviksia, kuten kurkkua, kirsikkatomaatteja, paprika- ja porkkanapaloja.

    Rapeat kauralastut syntyvät hetkessä herkuttelijoiden iloksi.
    Rapeat kauralastut syntyvät hetkessä herkuttelijoiden iloksi. Kuva: Sanne Katainen

    Kauralastut

    20 kpl

    • Ainekset
    • 50 g voita tai leivontamargariinia
    • 1 dl sokeria
    • 2 dl kaurahiutaleita
    • 1 rkl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 1 kananmuna

    Valmistusohje

    Sulata rasva kulhossa miedolla lämmöllä kuvun alla mikroaaltouunissa tai liedellä kattilassa.

    Lisää voisulan joukkoon muut ainekset ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla.

    Levitä leivinpaperi uunipellille. Nosta taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle. Jätä nokareiden väliin 8–9 senttiä tilaa, sillä taikina leviää uunissa. Yhdelle pellille mahtuu noin 10 nokaretta.

    Paista kauralastuja 200-asteisen uunin keskitasolla 5–7 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Irrota lastut paistinlastalla vähän jäähtyneinä.

    Kauralastut säilyvät parhaiten suljetussa rasiassa, kuivassa ja viileähkössä huoneilmassa.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.