Pois mikromakkarasta, eli kuinka matkailu muutti käsitykseni klassisesta äijäannoksesta
Ei enää grillimakkaraa perunamuusin tai ranskalaisten kanssa, saanko pyytää.
Makkaran ja hapankaalin liitto saa vatsan todennäköisesti voimaan muita vaihtoehtoja paremmin. Kuva: Rami MarjamäkiTämä oli ennen tuttu ja monelle muulle tyypillinen tapa valmistaa grillimakkara vaivattomasti ja nopeasti nälän taittamiseksi.
Kaupasta valittu mieleinen makkaravalmiste – mieluusti kotimaisesta lihasta tehty – ulos pakkauksesta, viillot pintaan ja mikroaaltouunin sädetykseen.
Lisukkeeksi salaattiaineksia ja ehkä perunaa jossain tilanteeseen sopivassa muodossa.
Sain herätyksen uudenlaiseen annokseen vuosikymmen sitten, kun näin saksalaistuttavani käyttävän braatvurstinsa lisukkeena hapankaalia.
Pohjalaisittain hieman outo hapankaali oli kyllä tuttu maultaan, mutta en oikein ollut ikinä aikaisemmin vakuuttunut sen asettelusta omalle lautaselleni.
Kerran tilasin Saksassa braatvurstin olutravintolassa nimenomaan hapankaalilla.
Yllätykseni oli suuri, sillä kuuman makkaran kaalilisuke oli niin ikään lämmitetty.
Nyt suomalaisen hapankaalista tuttu voimakas hapan maku oli poissa. Tilalla oli viettelevän pehmeä kaali, joka oli täydellisesti sopusoinnussa rasvaisen lihan kanssa.
Hapankaali valmistetaan yleensä keräkaalista maitohappokäymisen avulla. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää lisänä ruoanvalmistuksessa.
Hapankaalin yksi etu on siinä, että se sisältää vain vähän energiaa, mutta paljon C-vitamiinia, vatsan bakteeriflooralle hyödyllisiä entsyymejä ja koliinia.
Aivan kuten C-vitamiinin kohdalla, aikuisten suositellaan hankkivan ravinnostaan riittävästi koliinia, koska elimistö ei syntetisoi sitä riittävästi muulla tavalla.
Koliini, eli B4-vitamiini, on ihmiselle välttämätön ravinne ja se auttaa haitallisen homokysteiinin aineenvaihduntaa.
Kaalin käytöllä ruokavaliossa on havaittu merkittäviä terveysetuja.
Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa havaittiin runsaasti kaalia käyttävien naisten joukossa ilmenevän harvemmin rintasyöpää kuin sitä vähän ruokavalioonsa sisällyttävien keskuudessa.
Kun paisto on lopuillaan, lisään hapankaalin vielä hetkeksi mukaan.
Nykyään käytän makkara-aterian valmistukseen mikroaaltojen sijaan kannellista kasaria.
Pilkkomalla makkara-annos valmistuu nopeimmin. Kun paisto on lopuillaan, lisään hapankaalin vielä hetkeksi mukaan.
Samalla toivon, ettei lämpö ehdi tuhota C-vitamiineja ja kaalin muita hyödyllisiä ominaisuuksia.
Maukkaan hapanta syksyä kaikille makkaran ystäville!
Kolumnin kirjoittaja on MT:n toimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



