
Pirkanmaalainen ruoka sai oman alkuperämerkin: 250 tuotetta mukana
Mukana on eri tuotantosuuntia, kuten leipomoita, lihanjalostajia, nautatiloja, kasvinjalostajia, hunajantuottajia, viljanjalostajia ja lammastiloja.
Kuluttaja voi löytää ensimmäisiä Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkittyjä tuotteita kaupoista, toreilta, reko-renkaista ja tilamyymälöistä. Kuva: Pekka FaliParasta Pirkanmaalta -alkuperämerkki lanseerataan kuluttajille ensi viikon keskiviikkona.
Ruuan alkuperämerkin lanseerauskampanjan tunnusslogan on ”Kyä kelpaa”, Ahlman Edun tiedotteessa kerrotaan.
Kesän 2022 ensimmäisellä hakukierroksella mukaan haki reilu 30 yritystä. 24 yritystä ja noin 250 tuotetta sai merkin käyttöoikeuden.
Alkuperämerkissä on mukana eri tuotantosuuntia, kuten leipomoita, lihanjalostajia, nautatiloja, kasvinjalostajia, hunajantuottajia, viljanjalostajia ja lammastiloja.
Merkkiä voivat käyttää alkutuottajat ja pk-yritykset.
Ensimmäiset maakunnallisella alkuperämerkillä merkityt elintarvikkeet ovat asiantuntijaraadin hyväksymiä.
Merkin kriteereiden mukaan tuotteen valmistus, jalostus ja käsittely tapahtuu Pirkanmaalla.
Lisäksi yhden ainesosan tuotteen raaka-aine tulee 100-prosenttisesti Pirkanmaalta. Usean ainesosan tuotteessa raaka-aineista 75 prosenttia tulee Pirkanmaalta.
Jos ei ole mahdollista, että raaka-aineet tulevat Pirkanmaalta, käytetään suomalaista raaka-ainetta.
Jos ei ole mahdollista, että jalostus ja käsittely tapahtuvat Pirkanmaalla, käytetään mahdollisimman lähellä (luontaisella talousalueella) sijaitsevaa jalostajaa tai käsittelijää.
Merkkiä voivat käyttää alkutuottajat ja pk-yritykset. Merkki myönnetään tuotteelle tai tuoteperheelle, ei koko yritykselle.
Ensimmäisiä Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkittyjä tuotteita löytyy kaupoista, toreilta, REKO-renkaista ja tilamyymälöistä.
Ensimmäiset maakunnallisella alkuperämerkillä merkityt elintarvikkeet ovat asiantuntijaraadin hyväksymiä. Kuva: Parasta PirkanmaaltaAlkuperämerkin taustalla on Parasta Pirkanmaalta -hankkeessa 2020–2021 toteutettu suunnittelutyö, jossa on ollut mukana runsaasti pirkanmaalaisia toimijoita.
Merkin käyttöönotto ja lanseeraus toteutetaan hankerahoitteisella pilotointijaksolla. Yritykset osallistuvat myös itse hankkeen rahoitukseen.
Pilotointivaiheessa merkin hallinnoinnista vastaa AhlmanEdu:n Pientuottajat yhteistyöllä markkinoille -hanke.
Pilotoinnin perusteella merkin toiminnalle suunnitellaan jatkoa ja haetaan rahoitusta yhteistyössä tuottajien ja jalostajien kanssa.
Alkuperämerkkejä
Parasta Pirkanmaalta -tyyppistä maakunnallista alkuperämerkkiä ei Suomesta löydy, mutta vastaavan tyyppisiä projekteja on ollut jo pidempään.
DO Saimaa yhdistää Saimaan seudun maakuntien ruoantuottajat alkuperämerkillä.
Ruokaprovinssi Etelä-Pohjanmaalla on yhteistyöverkosto, ja osa tuottajista käyttää merkkiä myös alkuperämerkkinä tuotteissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






