
Miltä maistuu lanttuteos, entä Hamsterin purkkiliha? Veikko Huovisen makumieltymyksiin pääsee tutustumaan Kainuun kirjamessuilla
Kainuun kirjamessut kasvaa ja kiinnostaa. Kirjallisuuden ystäviä hellitään nyt makumatkalla Veikko Huovisen tuotannon hengessä.Sotkamo
Sotkamolainen Kaisa Lukkari on loihtinut Kainuun kirjamessuille usean ruokalajin maistelumenun. Makumatka on saanut inspiraationsa Veikko Huovisen tuotannosta. Lukkari kuvattiin Sotkamon Huovis-huoneella, joka jäljittelee Huovisen työhuonetta ja on sisustettu kirjailijan omilla tavaroilla. Kuva: Kai TirkkonenKaisa Lukkaria jännittää. Hän ei ole puoleen vuoteen kokannut suurelle yleisölle, mutta nyt hänen valmistamiaan ruokia tulee maistelemaan toistasataa ihmistä ympäri Suomen.
Lukkarilla on kuitenkin lähes 30 vuoden työkokemus ravintola-alalta, joten hän uskoo, että ruuat syntyvät lopulta rautaisella rutiinilla apujoukkojen avulla.
Sotkamossa järjestetään tulevana viikonloppuna Kainuun kirjamessut, joiden yhtenä teemana on kainuulainen ruoka.
Oppisopimuksella tapahtumatuottajana Sotkamon kunnalla työskentelevä Lukkari on suunnitellut kirjamessuille Yli sinisten vaarojen -nimisen maistelumenun.
”Huovinen oli kova kalamies ja riistansyöjä.” Kaisa Lukkari
Noutopöydästä tarjoiltava usean ruokalajin menu mukailee paikkakunnan ylpeyden, edesmenneen kirjailija Veikko Huovisen makumieltymyksiä.
”Huovinen oli kova kalamies ja riistansyöjä”, Lukkari kuvailee.
Hamsterit-romaanin hengessä säilöntä on kaiken lähtökohta Pohjolan talvessa selviytymiseen. Siksi myös maistelumenussa näkyy säilömiskulttuuri.
Tarjolla on muun muassa ”lanttuteos ja Hamsterin parempaa purkkilihaa”, ”Rurikin savuahven-punajuuri-canapé-leipä” sekä katajapikkelöityä kaalisalaattia.
Maistelumenu yhdistää Kainuun pienyrittäjiä. Lukkari sai mukaan Haapalan panimoravintolan, Teehuone Tsaikan, Vuokatin Viinin, Marjexin, Männikkölän tilan, Kaesan kotileipomon, leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkisen sekä juustoleipämestari Mirja Kyllösen.
Kyllönen toimittaa tilaisuuteen aidot, tulella paistetut juustoleivät, joita maakunnan rajojen ulkopuolella myös leipäjuustoksi kutsutaan.
Lukkari itse on loihtinut kattaukseen kuusenkerkkä-lakkahillon ja pihlajanmarja-porkkanamarmeladin.
Maistelumenun osana on Kaesan kotileipomon rönttösiä, Mirja Kyllösen paistamaa juustoleipää sekä Kaisa Lukkarin valmistamaa kuusenkerkkä-lakkahilloa ja pihlajanmarja-porkkanamarmeladia. Kuva: Kai Tirkkonen”Idea kirjallisuuden ja ruuan yhdistämisestä varastettiin härskisti Helsingistä”, Sotkamon kunnan kulttuurituottaja Marko Karvonen naurahtaa.
Helsingissä kirjamessujen yhteydessä järjestettiin myös viinimessut, joten Sotkamossa päätettiin kokeilla samalla tyylillä ruokamessuja.
Kainuun kirjamessut järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuonna Kuhmossa. Tapahtumaan osallistui muutamia satoja kävijöitä.
Nyt Karvonen odottaa Sotkamoon Naapurinvaaran huvikeskukseen noin tuhatta kävijää.
”Kustantajat ja kirjailijat ovat hienosti lähteneet pohjoiseen. Helsingissä ollaan ihmeissään, että tänne on saatu isoja nimiä.” Marko Karvonen
Tapahtuma on paisunut pikkuhiljaa ja paikalle saadaan nimekkäitä kirjailijoita, kuten Raija Oranen, Helena Petäistö ja Mikko-Pekka Heikkinen.
”Kustantajat ja kirjailijat ovat hienosti lähteneet pohjoiseen. Helsingissä ollaan ihmeissään, että tänne on saatu isoja nimiä”, Karvonen iloitsee.
”Alueella on paljon sanaseppoutta”, Lukkari pohtii. Huovisen lisäksi koko kansan tuntemia kainuulaisia kirjailijoita ovat myös Ilmari Kianto ja Eino Leino.
Kainuun kirjamessujen päävastuussa on Sotkamon kunnan kulttuurituottaja Marko Karvonen. Hän odottaa paikalle tuhatta kävijää. Kuva: Kai TirkkonenYhdeksi ohjelman tärpeistä Karvonen mainitsee sunnuntai-iltapäivän Kuuluuko huumori kirjallisuuteen? -keskustelun. Siinä Mikko-Pekka Heikkinen ja Antti Heikkinen keskustelevat veijarikirjallisuudesta, jota myös Huovisen moni teos edusti.
Kirjailijahaastattelujen lisäksi tapahtumassa on muun muassa kirjakauppa, divari ja kirjastoauto.
”Lavarunous on uusi avaus”, Karvonen mainostaa.
Kainuulaisten tavoite on tehdä kirjamessuista pysyvä tapahtuma, jonka järjestelyvastuu vuorottelisi muutaman Kainuun kunnan kanssa.
Sotkamo juhlii tänä vuonna 375-vuotista historiaansa, minkä ansiosta kirjamessuille on vapaa pääsy ja Naapurinvaaraan järjestetään linja-autokuljetus Sotkamosta ja Kajaanista.
Messuilla julkistetaan myös Yli sinisten vaarojen -novellikilpailun voittaja sekä antologia, johon on koottu Sotkamo-aiheisten novellien parhaimmisto.
Veikko Huovisen elämäntyölle omistettu Nina Ternon Havukka-ahon ajattelija -patsas on Sotkamon maamerkki. Kuva: Kai TirkkonenKaisa Lukkari haluaa opinnäytetyökseen tekemällään maistelumenulla tuoda esiin paikallista ruokakulttuuria sekä pienyrittäjyyttä.
”Kainuulainen ruoka on aitoa ja simppeliä, brutaalin raakaa makumaailmaa, joka ei rehvastele”, hän kuvailee.
Kainuussa on hänen mukaansa helppo luoda monipuolinen kattaus lähialueen lihasta, kalasta, kasviksista ja leipomotuotteista.
”Täällä on järjetön määrä marjoja ja puhdasta aluetta, josta kerätä villiyrttejä.”
”Kainuulainen ruoka on aitoa ja simppeliä, brutaalin raakaa makumaailmaa, joka ei rehvastele.” Kaisa Lukkari
Kainuulaiset ovat kunnostautuneet raaka-aineiden hamstrauksessa.
”Aina on ollut pakko kehittää ruokaa siitä, mitä on saatu, jotta selvitään kylmät, pitkät talvet.”
Mitään Nälkämaan kurjuutta ei kannata kuitenkaan pelätä, sillä perusmakuja yhdistelemällä Lukkari onnistuu viemään maistelijan kiehtovalle matkalle.
Lukkari haaveilee, että Huovisen ja kainuulaisen ruuan ympärille rakentuisi laaja matkailukokonaisuus.
”Nykyään ihmiset hakevat ruuasta tunteita, tarinoita, nostalgiaa ja elämyksiä. Ruoka voi olla illan päätähti.”
Kainuun kirjamessut & kainuulainen ruoka 12.-13.11. Naapurinvaaran huvikeskuksessa Sotkamossa.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









