Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kolmannes vähemmän leipähävikkiä – Vaasan muutti merkittävästi leipätoimituksiaan

Ylileivonnasta hävikkiin aiemmin päätyneet leivät pääsevät nyt kauppojen hyllyille.
Vaasan toimittaa myös leipää, joka on leivottu edeltävänä päivänä.
Vaasan toimittaa myös leipää, joka on leivottu edeltävänä päivänä. Kuva: Markku Vuorikari

Vaasan on uudistanut leipiensä toimitukset kauppoihin. Toimituksia laajennettiin myös leivontapäivää seuraavalle päivälle. Toimitustavan muuttaminen leikkaa Vaasanin leipomoissa syntyvästä hävikistä kolmanneksen pois.

Vaasan kertoo, ettei näin suurta harppausta hävikin pienentämiseksi tehdään harvoin kerralla. Perinteisesti pakattua leipää on toimitettu kauppoihin vain leivontapäivänä, jolloin ylijäävät leivät on luokiteltu hävikiksi. Kun leipää leivotaan lähes tauotta, ja leivottavat määrät on pakko päättää jo ennen kauppojen tilausten tulemista, on menekkiä mahdotonta ennustaa tarkasti.

Ylileivontana syntyneet leivät ovat päässeet kauppojen hyllyille joulukuusta lähtien. Uudistusta kokeiltiin aluksi Vaasan Kauratyynyillä, jonka jälkeen tuotteita on tullut mukaan uuteen toimitusmalliin noin 30.

Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins kertoo, että uudistus on ollut mahdollinen tuotekehityksen ansiosta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Välillä vaaditaan vähän rohkeutta, että puretaan tuttuja käytäntöjä ja mietitään yhdessä uusia, kestävämpiä ratkaisuja. Uudesta toimitusmallista on kiittäminen upeaa tuotekehitystyötämme, jonka ansiosta leipämme säilyttävät tuoreutensa aiempaa pidempään”, Cousins kertoo yhtiön tiedotteessa.

Tuotekehityksellä Cousins tarkoittaa reseptien sekä leivontaprosessien kehittämistä niin, että leivät säilyvät pidempään tuoreina ja mehevinä ilman säilöntä- ja lisäaineita.

Vaasan kertoo, että sen tavoitteena on saada koko pakattu tuoreleipävalikoima hävikkiä säästävän toimitustavan piiriin.