Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Iltapäivän ylellisyyttä: Kata herkullinen kello viiden tee näillä resepteillä

    Englantilaiset nostavat teekupin huulilleen monta kertaa päivässä, mutta kun halutaan luksusnautintoa, kokoonnutaan herttuatar Annan tapaan kello viiden teelle. Juhli ystävänpäivää nauttimalla yhteisestä teehetkestä herkullisia suupaloja maistellen.
    Ryhmittele iltapäiväteen suolaiset ja makeat tarjottavat kauniisti kerrosvadille.
    Ryhmittele iltapäiväteen suolaiset ja makeat tarjottavat kauniisti kerrosvadille. Kuva: Sanne Katainen

    Historiankirjat kertovat, että 1840-luvulla aateliston ruokailurytmit saivat Bedfordin herttuatar Annan vatsan kurnimaan ikävästi iltapäivisin. Lounaan ja illallisen väli oli pitkä, joten Anna keksi pyytää palvelusväkeään hauduttamaan pannullisen teetä ja tuomaan pieniä suolaisia ja makeita suupaloja sen kanssa nautittavaksi.

    Tapa vakiintui, ja juhlavasti katetun teepöydän ympärille istahti myös Annan ystäviä rupattelemaan ja nautiskelemaan afternoon tea -tuokion tarjoiluista.

    Mitä herrasväki edellä, sitä kansa perässä. Ajan saatossa kello viiden iltapäiväteestä tuli suosittua koko kansan keskuudessa, vaikka kellonaika onkin nykyään joustava. Teehetki ajoittuu Briteissä iltapäivään, kolmen ja seitsemän välille.

    Tänä päivänä iltapäiväteetä tarjoavat monet huippuhotellit ja kahvilat ympäri maailmaa, mutta teehetken voi rakentaa myös kotoisasti kotisohvalla nautittavaksi.

    Haudutellen hyvää tulee

    Tee sisältää makuaineiden lisäksi parkkihappoja, jotka liukenevat kuumaan veteen. Liian pitkä haudutus maistuu kitkeryytenä. Teen haudutuslämpötilat ja -ajat vaihtelevat riippuen käytettävästä teelaadusta ja teelehtien karkeusasteesta yhdestä kymmeneen minuuttiin. Tarkista ohjeet pakkauksesta.

    Mustaa teetä haudutettaessa vesi saa olla lähes kiehuvan kuumaa, noin 95 astetta. Vihreään ja valkoiseen teehen tulevan veden annetaan jäähtyä 75–90-asteiseksi.

    Käytä aina puhdasta raikasta vettä. Litralle sopiva määrä teelehtiä on noin 10 grammaa, eli viisi teelusikallista. Kupilliseen riittää yksi lusikallinen.

    Tavallisimmat teelaadut voi hauduttaa muutaman kerran saman päivän aikana.

    Kello viiden tee sopii tarjottavaksi myös ystävänpäivän kunniaksi 14.2. Kuuluuhan hienostuneeseen iltapäiväteehen kiireetöntä seurustelua herkutellen. Annan oppeja noudattaen pari pientä suolaista ja makeaa herkkua riittää tarjottaviksi. Kurkkuleivät ovat klassikoita, samoin mehevät ruokaisat piiraat ja pasteijat. Makeaksi lisäksi sopivat erilaiset kakut, pikkuleivät ja leivokset.

    Englantilaiset teeleivät, skonssit, löysivät tiensä teetarjottimelle 1900-luvulla. Vastapaistettuina, pinnalta rapeina ja sisältä pehmeinä ne maistuvat herkullisilta paksun kermavaahdon ja hillon kera.

    Kurkkuleivät kuuluvat perinteisesti teehetkeen. Piimälimppuleivissä on täytteenä kananmuna-raejuustoseosta.
    Kurkkuleivät kuuluvat perinteisesti teehetkeen. Piimälimppuleivissä on täytteenä kananmuna-raejuustoseosta. Kuva: Sanne Katainen

    Kerrosleivät kahdella täytteellä

    12–16 kpl

    • Ainekset
    • 8 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
    • 8 viipaletta pehmeää piimälimppua
    • Täyte 1
    • noin 5 cm pala kurkkua
    • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
    • ½ ruukkua herneenversoja silputtuna
    • 3 tl piparjuurta tuubista
    • ¼ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • Täyte 2
    • 3 kananmunaa
    • 1 dl pehmeää raejuustoa
    • 2 rkl majoneesia
    • 1½ tl sinappia
    • ½ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • 1 dl vesikrassia ja/tai sinimailasen ituja

    Valmistusohje

    Tee täyte 1:

    Kuori kurkku ja halkaise se pituussuunnassa. Kaavi siemenet pois pikkulusikalla. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi ja kuivaa niitä talouspaperilla painelemalla.

    Sekoita notkeaan tuorejuustoon herneenversosilppu, piparjuuri, suola ja pippuri. Sivele seos leipäviipaleille. Jaa kurkut neljälle leivälle. Paina toinen leipäviipale päälle. Leikkaa reunat pois ja leivät kolmioiksi.

    Tee täyte 2:

    Keitä munat koviksi (9 minuuttia), jäähdytä, kuori ja hienonna ne.

    Sekoita kulhossa munien joukkoon muut ainekset. Levitä seos neljälle leivälle, ripottele päälle krassia tai ituja ja paina loput leivät päälle.

    Ota pyöreällä muotilla (ø noin 8 cm) paloja, siten että reunat leikkautuvat pois. Leikkaa täytetyt leivät halutessasi puolikuun muotoisiksi.

    Jos teet leivät hyvissä ajoin, suojaa ne kuivumiselta. Peitä leivät ensin leivinpaperilla ja sitten puhtaalla, kostutetulla keittiöpyyhkeellä.

    Päältä rapeat, sisältä pehmeät skonssit maistuvat vastapaistettuina hillon ja kermalla notkistetun vaniljatuorejuuston kera.
    Päältä rapeat, sisältä pehmeät skonssit maistuvat vastapaistettuina hillon ja kermalla notkistetun vaniljatuorejuuston kera. Kuva: Sanne Katainen

    Makeat skonssit

    12–14 kpl

    • Ainekset
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 2 rkl sokeria
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 1 tl soodaa
    • ½ tl suolaa
    • 75 g voita
    • 2 dl kermaviiliä tai piimää
    • Lisäksi
    • hilloa, marmeladia tai sitruunatahnaa (lemon curdia)
    • kermavaahtoa tai vaniljatuorejuustoa

    Valmistusohje

    Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää voi jauhoseokseen ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää neste ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa.

    Kauli tai taputtele taikina jauhotetulla alustalla parin kolmen sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä muotilla (halkaisija 5 cm) kakkusia. Kokoa taikinanrippeet, kauli ne uudestaan, ota jälleen muotilla, kunnes saat koko taikinan käytettyä.

    Nosta skonssit leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

    Halkaise skonssit ja levitä niille hilloa ja kermavaahtoa.

    Skonssit ovat parhaimmillaan vastaleivottuina.

    Itse tehdyt herkulliset bebe-leivokset ovat pienen askartelun arvoisia.
    Itse tehdyt herkulliset bebe-leivokset ovat pienen askartelun arvoisia. Kuva: Sanne Katainen

    Bebe-leivokset

    noin 30 kpl (vuokien koosta riippuen)

    • Ainekset
    • 200 g voita
    • 1 ½ dl sokeria
    • 1 kananmuna
    • 4 ½ dl vehnäjauhoja
    • Täyte
    • ¾ dl sokeria
    • 4 tl maissitärkkelystä
    • 1 prk (2 dl) kuohukermaa
    • 2 kananmunankeltuaista
    • 150 g voita
    • 2 tl vaniljasokeria
    • Kuorrutus
    • 4 dl tomusokeria
    • 3–4 rkl vettä
    • muutama tippa elintarvikeväriä
    • Koristelu
    • 1 rkl nonparelleja tai strösseleitä

    Valmistusohje

    Vaahdota sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vatkaa hetki. Sekoita joukkoon vehnäjauhot.

    Painele taikina kevyesti voideltuihin leivosvuokiin ohueksi, tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä taikinapohjia 175-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota pohjat varovasti vuoista.

    Valmista täyte. Sekoita kattilassa keskenään sokeri ja maissijauhot. Lisää kerma ja keltuaiset. Kuumenna sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin, kunnes kiisseli on kylmää.

    Vatkaa voi vaahdoksi. Lisää vaahtoon kylmä kiisseli ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi. Laita kukkurallinen teelusikallinen täytettä taikinakupin pohjalle ja levitä tasaiseksi. Nosta leivokset jääkaappiin, kunnes täytteen pinta on jähmettynyt.

    Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja vesi notkeaksi tahnaksi. Värjää seos muutamalla tipalla elintarvikeväriä. Levitä kuorrute leivosten päälle. Ripottele päälle kakkukoristeita.

    Vinkki: Jos valmistat leivospohjat hyvissä ajoin, täytä ja kuorruta bebet kuitenkin vasta tarjoilupäivänä.

    Voit halutessasi puolittaa reseptin. Käytä silloin taikinaan kokonaisen munan sijaan pelkkä keltuainen.