Keittiömestarit huolissaan ruokahuollon tulevaisuudesta: "Epätodennäköisenä ei voida pitää suoranaista säännöstelyäkään"
"Jo nyt on haasteellista saada kaikkia toivottuja kotimaisia raaka-aineita ja tuotteita riittävää määrää ammattikeittiöiden tarpeisiin", sanoo Suomen Keittiömestareiden puheenjohtaja Markku Ojala.
Suomen Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Markku Ojala jakaa huolen, kuinka maatilat selviävät käsillä olevasta kustannuskriisistä. Kuva: johannes wilenius johannes@seos.tvMaatalouden kustannuskriisin syvenemisellä on vakavia seurauksia suomalaisten ruokahuoltoon. Suomen Keittiömestariyhdistys näkee maatilojen taloustilanteen heikkenemisen uhkaavan kotimaisen ruokahuollon toimivuutta.
"Maatilojen kustannuskriisi vaarantaa ja heikentää suomalaisen ruokaturvan", Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Markku Ojala sanoo.
Maatiloilta kantautuvia kriisiviestejä Ojala pitää vakavina merkkeinä, joihin pitäisi ajoissa kiinnittää huomiota.
"Jos suomalainen alkutuotanto ajetaan taloudellisen kannattamattomuuden takia alas, ei se globaalin ruokakriisin iskiessä toivu ennalleen todellakaan hetkessä, tuskin useammassakaan vuodessa."
Ojalan mukaan edessä olisi mitä todennäköisimmin pulaa ihan perusraaka-aineista.
"Epätodennäköisenä ei voida pitää suoranaista säännöstelyäkään."
Tuontiruuan varaan jättäytyminen kaventaisi kuluttajan valinnanmahdollisuuksia.
"Alkutuotannon nopea vähentyminen tarkoittaisi, että kotimaista ruokaa ei ole enää tarjolla ammattikeittiöissä ja kaupoissa tai se on niin harvinaista ja kallista, että vain harvoilla on varaa siihen."
Kotimaisen tuotannon merkitys huoltovarmuudelle on merkittävä.
"Sillä varmistamme suomalaista ruokaturvaa globaaleiden ruokakriisien ja muiden uhkien varalta. Samalla työllistämme ja ylläpidämme suomalaista alkutuotannon sekä elintarvikejalostuksen osaamista."
Ojalan mukaan kotimaista elintarviketuotantoa tarvitaan, jos haluamme varmistaa suomalaisille kuluttajille todistetusti ja jäljitettävästi turvalliset ja kestävästi tuotetut raaka-aineet ja elintarvikkeet.
Tuottajista, teollisuudesta ja kaupasta koostuvan elintarvikeketjun sisäisessä tulojaossa keittiömestareiden sympatiat ovat tuottajien puolella.
"Tuottajille maksetun hinnan kehitys on laahannut ja jäänyt jälkeen rajustikin kasvaneista kustannuksista. On tiedossa, että vain muutaman kymmenen sentin korotus tuottajahintaan kilolta tai litralta olisi riittänyt pitämään toiminnan kannattavana," Ojala sanoo.
Ojala pitää Lahdessa Gastro Pub Myllyä.
"Ulkomailta tuodaan paljon halvempia raaka-aineita, mutta itse käytän kotimaisia mahdollisimman paljon, aina kun on saatavilla. Esimerkiksi possunlihan ostan suoraan tuottajalta."
Juuret Ojalalla on Satakunnassa ja maatilalla.
"Isäpuolella oli sikatila Huittisissa ja siellä näin, kovaa työtä alkutuotanto on. Päivä alkoi aamulla ja loppui yöllä. Kodin perintönä arvostan suuresti kotimaista elintarviketuotantoa ja maanviljelijän työtä", Ojala sanoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
