Kurpitsapiirakka
Kurpitsapiirakka yhdessä makeiden porkkanasuikaleiden kanssa on ilo silmälle ja suulle.
Kurpitsapiirakka yhdessä makeiden porkkanasuikaleiden kanssa on ilo silmälle ja suulle. Kuva: Jaana KankaanpääKurpitsapiirakka
12–16 annosta
Ainekset
- noin 1 1/2 kg kurpitsaa
Pohja
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 2 1/2 dl spelttivehnäjauhoja
- 1/2 rkl leivinjauhetta
Täyte
- 5 dl kurpitsasosetta
- 1 rkl inkivääriraastetta
- 2 dl fariinisokeria
- 2 tl kanelia
- (1 tähtianis)
- 1/2 tl suolaa
- 3 rkl perunajauhoja
Koristeeksi
- 1 keskikokoinen porkkana
- 1/2 dl sokeria
- 1 rkl vettä
Valmistusohje
Halkaise kurpitsa neljään osaan. Poista siemenet esimerkiksi isolla lusikalla. Nosta kurpitsalohkot uunipellille. Kypsennä noin 200 asteessa 45 minuuttia tai kunnes malto on pehmeää. Kaavi malto irti kuoresta ja soseuta.
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetulla kädellä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.
Sekoita kattilassa kurpitsasose, sokeri ja mausteet. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita välillä, jotta sose ei räisky. Jäähdytä sose ja sekoita joukkoon perunajauhot. Mikäli käytit tähtianista, niin ota se pois jäähtyneestä soseesta.
Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.
Kuori ja vedä perunankuorimaveitsellä porkkana suikaleiksi. Keitä pari minuuttia sokerilla maustetussa vesitilkassa. Jäähdytä suikaleet, valuta ja nosta kekomaiseksi koristeeksi piirakan päälle.
Vinkki
Pakasta ylimääräinen kurpitsasose.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

