Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Suurkeittiöt kaipaavat lisää luomua

    "Kiinnostus luomun lisäämiseen on nyt vakaalla pohjalla, joten tarjontaa kannattaa kehittää ammattikeittiöille sopivaksi."
    Ammattikeittiöt toivovat luomua joko isolta tukuilta tai luomuun erikoistuneilta tukkureilta.
    Ammattikeittiöt toivovat luomua joko isolta tukuilta tai luomuun erikoistuneilta tukkureilta. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Ammattikeittiöt olisivat valmiita lisäämään luomuraaka-aineiden käyttöä, jos luomutuotteiden saatavuus olisi parempi ja tukut tiedottaisivat nykyistä aktiivisemmin luomuvalikoimista.

    Luomun käyttöä edistäisivät myös esikäsittely ja riittävän iso pakkauskoko. Tärkeitä olisivat niin ikään luomutuotteiden kohtuullinen hinta, tasainen laatu ja toimitusvarmuus.

    Ammattikeittiöiden näkemyksiä on kerätty Portaat luomuun -ohjelman lähes 2 500 keittiöiltä sekä EkoCentrian vetämien työpajojen osallistujilta.

    Hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta toteaa, että luomun käytön esteet ovat samoja kuin ennenkin: keittiöiden tulisi ennakoida luomutuotteiden käyttöä paremmin koko ketjun kanssa.

    "Ammattikeittiöiden kiinnostus luomun käytön lisäämiseen on kaikkien selvitysten perusteella nyt vakaalla pohjalla, joten tukuilla ja valmistajilla on hyvä mahdollisuus kehittää tarjontaansa ammattikeittiöille sopivaksi", Arolaakso kannustaa EkoCentrian tiedotteessa.

    Ammattikeittiöiden toiveissa on saada luomuraaka-aineet enimmäkseen samoista tukuista kuin muutkin tuotteensa.

    "Keittiöissä ei ole aikaa tehdä laajoja luomuetsintöjä ja tilata yhtä tuotetta sieltä ja toista täältä. Jos haluttua luomutuotetta ei löydy kohtuullisen helposti, mielenkiinto katoaa ja sitten käytetään tavanomaista vaihtoehtoa."

    Isot tukut ovat kehittäneet luomuvalikoimaansa viime vuosina, mutta siitä ja uutuuksista pitäisi kertoa aktiivisemmin. Myös laajempaa pysyvää luomuvalikoimaa toivotaan.

    Pieniä mukaan tukkutarjontaan

    Ammattikeittiöt haluaisivat käyttää myös pienten paikallisten luomuvalmistajien ja -tuottajien tuotteita, joten niitäkin haluttaisiin isojen tukkujen valikoimiin. Toisena vaihtoehtona nähdään lähituotantoon erikoistunut tukkuri, joka toimisi pientuottajien ja ammattikeittiöiden välissä.

    Ammattikeittiöt toivovat esikäsiteltyjä luomutuotteita eli esikypsennettyjä lihaa, kuorittua perunaa, valmiiksi pilkottuja tai kuorittuja kasviksia myös pakasteena sekä kaalia raasteena.

    Pakkaustenkin pitäisi sopia suurkulutukseen: luomumaidon olla novo-pakkauksissa ja jogurtin, kerman, kananmunien, mehukeittojen, herneiden ja näkkileipien suurtalouspakkauksissa.

    Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama EkoCentrian luomuhanke jatkuu vielä ensi vuoden. Yksi tuotos on keittiöiden avuksi tehty Ekoruokakone-nettipalvelu.