Näin paljon suomalainen tuottaa ruokajätettä vuodessa ‒ määrä jää alle EU-keskiarvon
Eurooppalaisten tuottaman elintarvikejätteen määrästä on saatu tietoa. Suomessa luku jää alle EU-keskiarvon.
Suomalaisella syntyy keskimäärin noin 116 kiloa elintarvikejätettä vuodessa. Kuvituskuva. Kuva: Kimmo HaimiEurostat on julkaissut ensimmäistä kertaa tietoa Euroopan unionin asukkaiden tuottamasta elintarvikejätteen määrästä. Yhteensä elintarvikejätettä syntyy EU:ssa 57 miljardia kiloa vuodessa.
Keskimäärin EU:n asukas tuottaa 127 kiloa elintarvikejätettä vuodessa. Suomessa jätettä syntyy 116 kiloa asukasta kohden yhteismäärän ollessa 641 miljoonaa kiloa.
Koko EU-alueella suurimman osan elintarvikejätteestä, eli noin 55 prosenttia, tuottavat kotitaloudet. Suomessa kotitaloudet tuottavat 46 prosenttia elintarvikejätteestä ja elintarviketeollisuus 25 prosenttia.
”Verrattuna EU:n keskiarvoon kotitalouksien osuus on siis hieman pienempi, kun taas elintarviketeollisuuden osuus on suurempi (EU 18 %)”, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Inkeri Riipi kertoo Luken tiedotteessa.
Ravitsemuspalvelut tuottavat Suomessa 12 %, vähittäis- ja tukkukauppa 9 % ja alkutuotanto 8 % elintarvikejätteestä.
Elintarvikejäte ja ruokahävikki
Elintarvikejäte = Alun perin ei syötäväksi tarkoitettu (ts. syömäkelvoton) ruoka/elintarvike (kuten luut ja hedelmien kuoret, kahvinporot) ja alun perin syötäväksi tarkoitettu (ts. syömäkelpoinen) ruoka/elintarvike, jota ei hyödynnetä ihmisravintona, rehuna tai muuna arvojakeena (esim. raaka-aineena teollisuudessa). (EU komission määritelmä)
Ruokahävikki = Alun perin syötäväksi tarkoitettu (ts. syömäkelpoinen) ruoka/elintarvike, jota ei hyödynnetä ihmisravintona, rehuna tai muuna arvojakeena (esim. raaka-aineena teollisuudessa). (Kansallinen määritelmä)
Lähde: Luke
Riipi muistuttaa, että kyseessä on Eurostatin ensimmäinen suuntaa antava selvitys, joten jäsenmaiden tiedot eivät ole vielä täysin vertailukelpoisia. Osan maista luvut perustuvat suoriin mittauksiin, kun taas toisien maiden tiedot perustuvat arvioihin. Joistain jäsenmaista tietoja ei ole saatu kerättyä lainkaan.
EU:n tavoitteena on saada puolitettua elintarvikejätteen määrä kaupassa ja kotitalouksissa vuoteen 2030 mennessä. Halutessaan EU-maat voivat raportoida myös ruokahävikin määrästään. Ruokahävikillä tarkoitetaan elintarvikkeiden syötäväksi tarkoitettuja osia, jotka päätyvät poisheitettäväksi, eivätkä päädy hyväntekeväisyyteen tai rehuksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





