Talous

Turveyrittäjä: Sitra käytti haastattelemiaan turveyrittäjiä hyväkseen – sen toiminta on ollut suorastaan moraalitonta

Turveyrittäjä Elina Hannula kuvailee yliössään Sitran turveraportin sisältävän useita asiavirheitä.
Pekka Fali
Turvetuotanto ja sen aiheuttamat haitat herättävät kiivasta keskustelua.

”Sitran työpaperi on kuin suoraan ideologisista syistä turvetta vastustavien kynästä, ja niinhän se osittain onkin. Tekninen raportti sisältää useita asiavirheitä, ja niitä on tulkittu tahallisesti väärin omien intressien mukaisesti”, turveyritys Jukuturve Oy:n hallituksen puheenjohtaja Elina Hannula kirjoittaa MT:n yliössään.

Hannula viittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran työpaperiin ”Turpeen käytöstä luopuminen – keinoja Suomelle reilun siirtymän tukemiseen”. Se herätti alkukesästä kiivasta keskustelua. Sitra ei kuullut paperissaan alan järjestöjä, mutta haastatteli yksittäisiä turveyrittäjiä.

Jukuturpeen Hannulan mukaan Sitra käytti yrittäjiä hyväkseen.

”Haastattelukirjeessä ja -suostumuksessa ei kuvattu lainkaan, millainen hanke haastatteluosuuden lisäksi on ja mihin se pyrkii, tulevasta ’työpaperista’ ei kerrottu. Pöyristyttävää on, että yksittäisiä turveyrittäjiä vedettiin tähän mukaan, aivan kuin ’työpaperi’ olisi tulos meidän haastatteluistamme”, Hannula kirjoittaa.

Sitra ehdottaa työpaperinsa pohjalta turvetuotannon tulevaisuuteen liittyvää keskustelutilaisuuksien sarjaa. Hannulan mielestä Sitra ei ole järjestäjäksi enää riippumaton.

”Turvetuottajan näkökulmasta Sitran toiminta on ollut suorastaan moraalitonta etenkin, jos puhutaan reiluudesta.”

Lue tästä Elina Hannulan koko Yliö

Lue lisää:

Sitra selvitti turpeesta luopumista, mutta ei kuullut Vapoa ja turvealan etujärjestöjä

Hoskonen tyrmistyi Sitran turveselvityksestä: "Uskomatonta että tällaista plasebo-hommaa tehdään eduskunnan selän takana"

Sitra tyrmää kansanedustaja Hoskosen väitteet koskien turveselvitystä – "turvetuottajat ovat tienneet mihin osallistuvat ja selvitys on esitelty ympäristövaliokunnalle"

Lue lisää

Turpeesta tulossa ilmastotaistelun uhri

Turveyrittäjät jakavat ämpäreitään Helsingin Kauppatorilla, korttelin päässä Elokapinallisista – "Yllätys on ollut, ettei moni tiedä, mitä turve on"

Turhaan parjattu turve

Ratkaisuja ongelmiin