Talous

Sipulinviljelijä näkee EU:n Green Dealissa mahdollisuuden erottua

"Viljelijänkin on luotava tarinaa, brändätä, ja päästä sillä kuluttajan ruokakoriin", arvioi erikoiskasvien luomuviljelijä Tero Sarkala Liedosta.
Sanne Katainen
Lietolainen erikoiskasvien luomuviljelijä Tero Sarkala uskoo suomalaisen luomuviljelijän pääsevän kuluttajan ruokakoriin puhtailla, ekologisilla tuotteilla. EU:n vihreän kehityksen ohjelma puhutti MTK:n isännöimässä Eurooppa-foorumin paneelikeskustelussa Turussa.

Pellolta pöytään on osa EU:n Green Dealia, EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa. MTK:n ja Europe Directin järjestämässä paneelikeskustelussa Turun Eurooppa-foorumissa tarkasteltiin torstaina suomalaisesta ja varsinaissuomalaisesta näkökulmasta, mitä EU:n Pellolta pöytään -strategia meille tarkoittaa. Mitä Green Deal merkitsee viljelijälle ja kotimaiselle elintarviketeollisuudelle.

MTK:n ja Europe Directin järjestämään paneelikeskusteluun Turun Eurooppa-foorumissa osallistunut lietolainen sipulin luomuviljelijä Tero Sarkala näki Green Dealissa pikemmin mahdollisuuden kuin uhan.

"Mahdollisuus, ehdottomasti, siinä, miten suomalainen viljelijä saa brändättyä puhtaampaa ruokaa", Sarkala vastasi paneelin juontaneen Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajan Jouni Kemppaisen esittämään kysymykseen.

"Viljelijänkin on luotava tarinaa, brändätä, ja päästä sillä kuluttajan ruokakoriin", arvioi lietolainen erikoiskasvien luomuviljelijä Sarkala.

Luomuviljelijä peräsi elintarviketeollisuuden ja viljelijöiden yhteistyötä markkinoilla. Miten Green Dealin hyödyntäminen käytännössä tehtäisiin, siihen Sarkalalla ei ollut vielä vastausta.

Euroopan komission käynnistämä vihreän kehityksen ohjelma eli Green Deal on laaja ja kunnianhimoinen toimenpidepaketti, mutta sekin on vasta työn alla lainsäädäntöineen.

Euroopan parlamentin jäsen ja sen maatalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Elsi Katainen (kesk.) arvioi keskeisenä ohjelmassa sen, että Euroopan unionissa pyritään vihreällä ohjelmalla kasvattamaan luomutuotantoa nykyiseltä kahdeksan prosentin tasolta 30 prosentin osuuteen maataloustuotannosta.

"Lannoitteiden ja antibioottien käyttöä pyritään vähentämään. Suomalainen viljely on jo lähtötasoltaan hyvällä mallilla, ja se pitäisi ottaa huomioon", Katainen lisäsi.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja eduskunnan maatalousvaliokunnan varapuheenjohtaja Ritva "Kike" Elomaa säesti Kataista. Elomaa oli huolissaan siitä, noudattavatko muutkin EU-jäsenet lainsäädäntöä ja ympäristöohjelmia yhtä säntillisesti kuin Suomi.

Onko kuluttaja valmis maksamaan eettisesti ja ekologisesti tuotetusta ruuasta?

"Osa on, osa ei", vastasi panelisti ja Jymy-jäätelöstään tunnetun Suomisen Maito Oy:n hallituksen puheenjohtaja, perustajaosakas Erkki Mikola. Mikola näki mediankin asiaksi pitää keskustelussa tätä yllä.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kokee tärkeäksi saada EU:n ohjelmakauden budjetti kuntoon, "sillä on kovat paineet lisätä viljelijöiden velvoitteita". Marttila korosti EU-parlamentin roolia "valvoa ja pistää EU-komissio kertomaan, miten kansallisesti viedään Green Dealin lainsäädäntöä eteenpäin".

Elintarviketeollisuutta edustanut Mikola arvioi yritykselleen vihreän kehityksen ohjelmassa tärkeimmiksi vientiä tukevat toimenpiteet ja -tahot. Aurassa toimiva yhtiö on saanut tuotteilleen kanavan auki Keski-Eurooppaan.

Kolmannen kerran elokuun viimeisellä viikolla Turussa yli 30 kansalaisjärjestön ja julkisyhteisön kanssa järjestettävän Eurooppa-foorumin keskiössä on Suomen 25-vuotinen EU-jäsenyys. Kaksipäiväinen Turun Eurooppa-foorumi jatkuu vielä perjantaina. Foorumia voi suuri yleisö seurata etäyhteyksillä osoitteessa www.europeforum.fi.

MT näytti verkkosivullaan mt.fi torstaina suorana Turun Eurooppa-foorumiin liittyvän keskustelun EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Video on katsottavissa MT:n verkkosivulta.

Lue lisää: Mitä EU:n uusi pellolta pöytään -strategia tarkoittaa käytännössä? – Katso suora lähetys klo 10 alkaen

Maatalouden arvostus nousi koronakriisissä – komissio edistää nyt EU:n ympäristöohjelmaa pikavaihteella

Suomalainen Jymy-jäätelö myyntiin 330 marketissa Saksassa ja Itävallassa

Lue lisää

Elsi Katainen valittiin euroryhmänsä lulucf-neuvottelijaksi – "Lähden työssäni siitä, että asetus on ennen muuta laskentatyökalu"

"Suojeluvaatimuksissa mikään ei tunnu riittävän – ensin vaaditaan viittä, sitten kymmentä ja seuraavaksi 30 prosenttia", MTK:n uusi metsäjohtaja ihmettelee

Uskaltaako metsänomistaja lisätä lahopuun määrää, jos siitä seuraa metsän käytön rajoituksia?

EU:n lisääntyvä metsäpäsmäröinti huolettaa metsänomistajia