Talous

4H-liitto haastaa tarjoamaan ysiluokkalaisille kesätyötä – parhaat tulokset saatu pieniltä paikkakunnilta

Kesätyön tarjoaminen on pyritty tekemään työnantajille helpoksi. Parhaiten ysiluokkalaiset ovat aiempina vuosina työllistyneet pienillä paikkakunnilla.
Niko Parviainen
Kesätöissä kasvaa tulevaisuuden osaajia. Ysiluokkalaisia ovat aiempina kesinä työllistäneet kaupan lisäksi esimerkiksi apteekit, maatilat ja kunnat. Korkein työllistymisaste on ollut pienillä paikkakunnilla. Kuvassa Susanna Rissanen Orivedeltä, vieressä proviisori Sari Kanerva.

Vaikka lunta tuiskuttaa, uusi kesä tekee tuloaan. Moni nuori saa ensimmäisen kokemuksensa työelämästä juuri tuolloin.

Nuorisojärjestö 4H:n unelmana on saada kesätöihin kaikki Suomen yhdeksäsluokkalaiset.

Sitä tavoitellakseen 4H on käynnistänyt kesätyöhaasteen yhteistyössä työnhakupalvelu Duunitorin kanssa. Duunitorissa on julkaistu alusta, jossa kesätöitä hakevat nuoret ja työnantajat voivat kohdata.

Ysiluokkalaiset ovat elämässään murroskohdassa, sanoo 4H:n kehityspäällikkö Anu Parviainen. Työkokemus voi auttaa eteenpäin, tukea opintojen loppuun saattamista ja jopa ehkäistä syrjäytymistä.

Sen löytämiseksi tarvitaan kuitenkin yritysten, yhteisöjen ja organisaatioiden tukea ympäri Suomen.

Palkatessaan nuoren kesätöihin työnantaja kantaa yhteiskuntavastuuta, Parviainen summaa.

Nuorille tavoitellaan vähintään kahden viikon työkokemusta.

Työn tarjoaminen on pyritty tekemään helpoksi.

Jouni Ranta
Vilma Nurmilaakso, Punkalaidun

Jos nuoren työllistäminen tuntuu paperitöineen liian työläältä ratkaisulta, nuoren voi tilata töihin myös 4H-yhdistyksen kautta. Tuolloin 4H-yhdistys toimii työnantajana, ja yrittäjä maksaa laskun yhdistykselle.

“Arvoiltaan ja asenteeltaan uudenlaista sukupolvea edustavat nuoret tuovat myös työpaikalle tuoretta näkökulmaa, joten heitä kannattaa palkata ja kuunnella tarkkaan”, kommentoi tiedotteessa Duunitorin sisältöpäällikkö Aino Salonen.

4H-yhdistys on kampanjoinut ysiluokkalaisten työllistämiseksi aiemminkin.

Parhaat tulokset on saatu pienillä paikkakunnilla: esimerkiksi Juupajoella, Kihniössä ja Punkalaitumella lähes kaikki kesätyötä halunneet saivat viime kesänä poikkeusajankin keskellä työpaikan.

Jouni Ranta
Pinja Siukola, Punkalaidun.

Duunitorin kyselyn perusteella nuorten mielestä kesätyönhaussa on vaikeinta kiinnostavien kesätyöpaikkojen löytäminen ja muista hakijoista erottuminen.

Yli puolet kesätyönhakijoista pitää työtehtävän kiinnostavuutta tärkeimpänä kriteerinä paikan valinnassa. Sijainti on merkittävin tekijä lähes neljännekselle. Palkka on tärkein kriteeri vain kahdeksalle prosentille kesätyönhakijoista.

Kesätyö on usein nuoren ensimmäinen kosketus työelämään. Laukaan K-Supermarketin kauppias Marko Ahonen palkkaa joka vuosi nuoria kesätöihin. Ahosen mielestä on tärkeää antaa nuorelle mahdollisuus kesätyökokemukseen.

16-vuotias Tatu Tuomaala työllistyi viime kesänä Laukaan K-Supermarkettiin. ”Parasta kesätöissä oli hyvä työilmapiiri ja se, että pääsi mukaan työyhteisöön. Opin paljon työyhteisössä sekä asiakastilanteessa toimimisesta."

Kesätyöhaaste-sivusto löytyy osoitteesta www.duunitori.fi/kesatyo/ysit-toihin

Lue aiheesta lisää: EK:n yrityskysely: Kesätyöpaikat palautuvat koronavuodesta, tavoitteena työllistää 100 000 nuorta

Jouni Ranta
Luka Suhonen, Orivesi.
Lue lisää

Onko meillä varaa olla välittämättä nuorista?

Kuntatyönantajat: Kunnat tarjoavat nuorille aiempaa enemmän kesätöitä – koronatilanteen muutokset voivat kuitenkin peruuttaa kesätyöpaikkoja

Valtaosa nuorista uskoo medialukutaitoonsa, mutta virheellisen tai valheellisen tiedon yleistyminen huolestuttaa

Opintien valinta monella edessä